Muzeum Komenského zve návštěvníky na unikátní výstavu fotografií s názvem Přerov včera a dnes. Najdete tu celou řadu dobových  i současných snímků, které ukazují, jak vypadají přerovské ulice, náměstí a významné budovy v různých časových obdobích.

Město Přerov v posledních dvou stoletích několikrát radikálně změnilo svou tvář. První výraznější proměna souvisela se zavedením železnice v roce 1841. Díky tomu se začal Přerov rozrůstat, měnila se skladba jeho obyvatelstva a vznikaly nové obytné čtvrti.

Většina veřejných reprezentativních budov města byla stavěna od 70. let 19. století zhruba do období první světové války. Mezi nejvýraznější stavby této doby patří například budova gymnázia Jakuba Škody nebo Městský dům. Poslední radikální proměnou Přerov prošel v 70. letech 20. století. V období socialismu byla realizována rozsáhlá panelová výstavba. Byly zdemolovány celé bloky starých domů, které byly nahrazeny moderními výškovými budovami.

Do starých přerovských ulic však můžete nahlédnout i v dnešní době, a to prostřednictvím výstavy Muzea Komenského. Záběry starých přerovských ulic i jejich současnou podobu si návštěvníci mohou společně s kolekcí historických fotoaparátů prohlédnout v prostorách muzea až do 6. října letošního roku.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..