V závěru března vyrazili sociální pracovníci včetně náměstka primátora pro sociální oblast Petra Kouby do přerovských ulic. Jejich cílem bylo bylo posbírat co nejvíce odpovědí na dotazníky určené seniorům nad šedesát let. Otázky se týkaly například toho, co jim ve městě schází nebo jak tráví volný čas. Zjištěné výsledky budou sloužit zástupcům města k tomu, aby měli reálnější představu, jak chtějí senioři prožít své stáří.

„Jako první nás zajímalo, jestli zpovídaní do budoucna uvažují o možnosti bydlet v domě s pečovatelskou službou. Zájem měla nadpoloviční většina – 58 procent dotázaných. Naopak nezájem projevilo 38 procent zpovídaných, a někteří naši respondenti už tam žijí, takže se zdrželi odpovědi,“ nastínil náměstek Kouba. Největší zájem byl o Dům s pečovatelskou službou v ulici Trávník (38 procent), následovaly adresy U Žebračky, Tyršova, Fügnerova/Mervartova, Jižní, Na Hrázi a U Strhance (2 procenta).

„Zajímavé odpovědi jsme získali také na otázku, které lokalitě by dali přednost v případě nových domů s pečovatelskou službou. Úplně suverénně vyhrály čtvrti Velká Dlážka a Kopaniny,“ řekla vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová. Někteří lidé se přímo vyjádřili, že by se jim zamlouvalo bydlet v někdejším hotelu Strojař na Velké Dlážce.

Tazatelé se zajímali také o to, jestli by přerovští senioři uvítali služby denního stacionáře – čili jakési „mateřské školy“ pro seniory. Odpověď „ano“ zaškrtlo 68 procent dotázaných.

Ve většině případů odpovídali senioři kladně také na dotaz, zdali by ocenili seniorskou obálku – tedy průhlednou obálku, v níž jsou uloženy zdravotní informace o seniorovi a díky které by měl přivolaný lékař ihned informaci například o tom, jaké léky senior bere. „Obálku, kterou budeme vydávat zdarma, si přeje 83 procent oslovených,“ řekl náměstek Kouba.  O něco méně seniorů – ačkoliv stále nadpoloviční většina – by mělo zájem o tzv. SOS tlačítka. O tento varovný systém mělo zájem 70 procent respondentů. Maximální cena za službu by však nemohla přesáhnout 200 korun.

Další oblastí zájmu tazatelů bylo trávení volného času. „Zjistili jsme, že Klub pro seniory navštěvuje 35 procent dotázaných“ řekla Blanka Hrubá z přerovského magistrátu. Pětašedesát procent seniorů rovněž uvedlo, že by si přálo nový prostor pro setkávání a volnočasové aktivity.

A jaké volnočasové aktivity přerovským seniorům schází, nebo by jich chtěli více? O pořadí se podělily zájezdy, kulturní akce, vzdělávací kurzy, odborné přednášky, sportovní aktivity.

Své názory jim poskytlo 457 seniorů. Kompletní výsledky průzkumu najdete ZDE.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..