Celých sto let „slaví“ letos československá sociální péče. Mezi její zakladatelky patří Alice Masaryková, která se výraznou měrou podílela na tom, že se z původní dobročinnosti stala profesionální práce. Ke konci první světové války si uvědomila, že se starý systém nedokáže vyrovnat s poválečnými problémy, a proto – s podporou svého otce Tomáše Garrigue Masaryka – začala pracovat na zlepšení. V roce 1919 založila Československý červený kříž a od této události se datuje i vznik profesionální sociální pomoci na území našeho státu. Sto let od začátku sociální práce si připomenou i sociální pracovníci přerovského magistrátu. Ve středu 24. dubna uspořádají pro občanskou i odbornou veřejnost, pro studenty, učitele, výchovné poradce i seniory den plný informací a zábavy.

„Od devíti hodin ráno do pěti odpoledne mohou přijít do zasedací místnosti ve Smetanově ulici číslo 7, kde na ně čekají bloky přednášek a besed. Po celý den tu budou sociální pracovníci ve stáncích prezentovat činnosti sociální služby a služby nabízené občanskými sdruženími, neziskovými a zdravotnickými organizacemi, obecně prospěšnými společnostmi a dalšími,“ nastínil náměstek přerovského primátora Petr Kouba. V dopolední části návštěvníci uslyší, jaké sociální služby nabízí svým občanům město Přerov, poslechnout si mohou i podrobné informace o příspěvku na péči pro osoby zdravotně postižené. Kromě toho se mohou těšit na vystoupení dětí ze souboru Trávníček a uslyší i sbor Triangl Band. V odpoledním bloku na návštěvníky čeká přednáška na téma sociálně právní ochrana dětí, dozví se více o rodičovském příspěvku a dávkách, povyprávět o své práci přijdou také pracovníci přerovské Charity. Účastníci si mohou užít i vystoupení pěveckého sboru Gymnázia Jana Blahoslava a Střední pedagogické školy Přerov a v závěru, krátce po půl páté, dostane prostor šansoniérka Irena Kanovská.

„Tato akce má být nejen připomínkou stých narozenin profesionální sociální pomoci, ale především informační kampaní. Chceme, aby se Přerované seznámili s nejrůznějšími formami pomoci, která tu je nabízena – a málo jí rozhodně není,“ řekla na závěr vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová.


Podrobný program:

Dopolední část

9:00 – 9:10  *  Slavnostní zahájení náměstkem primátora Petrem Koubou

9:10 –9:30  *  Trávníček  (ZŠ Trávník)

10:00 – 10:20  *  Sociální práce a služby v obci (Magistrát města Přerova)

11:00 – 11:20  * Příspěvek na péči a dávky pro osoby zdr. postižené (Úřad práce ČR)

11:40 – 12:00  * Triangl Band – sbor(Člověk v tísni, o.p.s.)

 

Odpolední část

13:00 – 13:20  * Pěvecký sbor Gymnázia Jana Blahoslava a Střední pedagogické školy

14:00 – 14:20  * Sociálně právní ochrana dětí(Magistrát města Přerova)

15:00 – 15:20  *  Rodičovský příspěvek a další dávky státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi (Úřad práce ČR)

16:00 – 16:20  * Působnost Charity Přerov v sociální, zdravotní a humanitární oblasti  (Charita Přerov)

16:40 – 17:00  * Recitál přerovské šansoniérky Ireny Kanovské

 

Zdroj: www.prerov.eu Foto: Snímek je vzpomínkou na Senior symposium – akci, kterou každý rok na podzim pořádají přerovští sociální pracovníci pro seniory. 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..