Seniorské obálky se stanou součástí zhruba tisícovky přerovských domácností, které obývají lidé nad šedesát let. Princip jejich využití je jednoduchý. Senioři dostanou tiskopis, do něhož si zapíší informace o zdravotním stavu – včetně toho, jaké berou léky – zprávu vloží do přiložené plastové obálky s magnetem a upevní ji na ledničku, nebo na vnitřní stranu vchodových dveří. V případě, že se dostane senior do zdravotních potíží bez schopnosti vlastní komunikace, přivolaný lékař obálku otevře a vyčte z ní podstatné informace. Nákup plastových obálek i magnetických klipů podpořili tento týden radní.

„Obálky jsou prioritně určeny lidem, kteří žijí sami – ať už ve svých bytech, nebo v domech s pečovatelskou službou. Informace v obálkách sepsané a uložené jim mohou pomoci, když budou v ohrožení zdraví, či dokonce života,“ řekl náměstek přerovského primátora Petr Kouba. Nápad přišel z Ministerstva práce a sociálních věcí, získal i podporu Olomouckého kraje – a Přerov je prvním městem v kraji, kde budou obálky seniorům zdarma distribuovány.

Podrobnější informace dostanou senioři na akci Stárnout bezpečně, kterou pro ně na 23. května od dvou hodin připravilo město Přerov – akce se bude konat v Městském domě a je rozdělena do tří částí. „Seniorům poskytneme bližší informace o SOS tlačítkách, které jim mohou v případě nouze rovněž zachránit život, protože jim na místo zavolají okamžitou pomoc. Dále tu budeme prezentovat právě zmíněnou obálku – a zájemci si ji mohou rovnou i odnést. A pak si účastníci užijí divadelní přednášku Senior bez nehod, se kterou přijedou do Přerova pražští umělci,“ řekl náměstek Kouba. Připomněl, že bezplatné lístky na akci budou v distribuci v Městském informačním centru od čtvrtku 2. května.

Pokud si někteří senioři chtějí formulář sami vytisknout a třeba magnetem připevnit na lednici, mají možnost si ho už teď stáhnout v tomto odkazu na webu města, nebo níže pod článkem:

Seniorská obálka

„Budou-li mít zájem, sociální pracovníci přerovského magistrátu jim s vyplněním tiskopisu pomohou. V kolonkách jsou zápisy o nemocech, alergiích a lécích, které senior užívá. Zároveň tam lékaři najdou i kontakt na rodinné příslušníky, kterým má být poskytnuta zpráva,“ uvedla vedoucí odboru sociálních věcí a školství Romana Pospíšilová. Podotkla ještě, že důležitost jednotlivých údajů je rozlišena barevně – červeně jsou vyznačeny důležité informace k vyplnění, žlutě doporučené a zeleně méně důležité.


Formuláře ke stažení

ikona souboruTiskopis I.C.E. karta (doplňovací formulář)

ikona souboruPravidla pro vyplnění I.C.E. KARTY

 

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..