Blahopřání Přerovanům, kteří oslavili 80, 85, 90 a 95 let – toto téma rozdělilo zastupitele města na dva tábory. Spor se týkal toho, zda je v dnešní době vhodné chodit každému seniorovi přát osobně až domů, nebo jestli jde o nepříjemné narušování jejich soukromí.

Až do konce loňského roku roznášeli do bytů seniorů balíčky s blahopřáním spolupracovníci Komise pro občanské záležitosti. Praxe spočívala v tom, že si gratulanti vyzvedli na radnici dárkový balíček, cestou koupili květinu a vydali se na adresu seniora, aby mu osobně poblahopřáli. Jenže tento postup se mnohdy nelíbil některým seniorům i jejich dětem – upozorňovali na to, že v době „šmejdů“ není rozumné, aby seniory takto nahodile navštěvovali cizí lidé.

Úředníci z Kanceláře primátora proto připravili nový koncept – balíčky s blahopřáním od primátora byly od ledna roku 2019 posílány oslavencům poštou. A sami senioři si tento postup pochvalovali. Jenže část opozičních zastupitelů se postavila proti této novince s odůvodněním, že je gratulace neosobní – a že na seniory mnohdy nemyslí ani jejich potomci, proto je vhodné, aby jim alespoň zástupci města osobně popřáli.  K jejich názoru se připojila i Komise pro občanské záležitosti, jejíž členové navrhli, že by mohli oni chodit do domácností seniorům osobně přát.

Podnětem komise se zabývali i radní města, kteří na návrh nakonec přistoupili. Proto se radnice od dubna zase vrátí k osobním návštěvám u seniorů. Navštěvovat je budou členové Komise pro občanské záležitosti, v místních částech – mimo Předmostí a Penčice – mohou oslavenci čekat delegaci z Výboru pro místní části. Přerovanům, kteří oslaví sto a více let bude dle zvyklostí z let minulých přát primátor, nebo předseda Komise pro občanské záležitosti.

Až do konce roku 2018 dostávali senioři od města typický dárkový balíček s potravinami. „Protože jsme chtěli originálnější dárek, nechali jsme pro ně na zakázku vyrobit plechovou krabičku s motivem starého Přerova – a v ní mají kvalitní kávu a čaj,“ uvedla vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná.

Senioři se nemusejí obávat, že by je návštěva zaskočila. Zhruba s týdenním předstihem dostanou do svých poštovních schránek lístek s informací, který člen komise či výboru je navštíví, který den a v kolik hodin. Pokud si oslavenec nebude přát osobní blahopřání, zatelefonuje na číslo uvedené na lístku – a dárek mu bude následně zaslán poštou.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..