Varovat před ryze mužskými problémy má za cíl Den pro chlapy, osvětová akce pořádaná v rámci celosvětové kampaně na prevenci onemocnění prostaty. Akci zaměřenou na mužskou část populace připravuje na středu 28. listopadu Nemocnice Přerov, člen skupiny AGEL, a to pro všechny zájemce zdarma. „Akcí chceme upozornit na riziko rakoviny prostaty i varlat a přilákat pozornost veřejnosti k mužskému zdraví. Protože i muži si zaslouží speciální pozornost,“ vysvětlila Bronislava Budinová, hlavní sestra Nemocnice Přerov s tím, že pro pány je připravena přednáška lékařů urologického oddělení o příznacích této závažné choroby ve středu 28. listopadu od 14 hodin v přednáškové místnosti v budově ředitelství.

Touto akcí se Nemocnice Přerov připojuje k listopadové výzvě Movember. Cílem této kampaně je zlepšit povědomí veřejnosti o onemocnění a prevenci rakoviny varlat a prostaty.  Návštěvníci Dne pro chlapy se také dozvědí, jak probíhají vyšetření, i jak je důležité onemocnění zachytit včas, aby bylo léčitelné a rakovina nenapadla i ostatní části těla. Rakovina prostaty je v Česku ročně diagnostikována u více jak 6,5 tisíce mužů, nejčastěji ve věkové skupině nad 45 let. Umírá na ni pak více než tisícovka pacientů ročně. Prostata je žláza umístěná pod močovým měchýřem, před střevy. Produkuje tekutinu, která chrání a obohacuje sperma. K rakovině prostaty dojde tehdy, když se některé z buněk v prostatě reprodukují rychleji, než je běžné. Vzniká tak nádor. Pokud se rakovina prostaty neléčí, buňky se šíří z prostaty do celého těla, nejčastěji napadají lymfatické uzliny a kosti, takže dochází ke vzniku dalších nádorů označovaných jako metastázy. Znepokojujícím aspektem onemocnění je skutečnost, že většina rakovin prostaty se rozvíjí, aniž by si muži v raném stádiu všimli jakýchkoli symptomů.

Rakovina varlat se dotýká zase nejčastěji  Smladých mužů ve věku dvacet až čtyřicet let. S nárůstem asi 500 nových případů ročně se Česká republika stala 7. zemí na světě ve výskytu tohoto druhu rakoviny. Rakovina varlat se projevuje abnormálním růstem nebo nádorem, který se rozvine v jednom nebo obou varlatech. U více jak 90 procent pacientů se rakovina rozvijí v buňkách, které jsou odpovědné za produkci spermií.

Zdroj obrázku: http://dev.thesuperiormale.com/5-screenings-men-over-50-need/

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..