Investiční akce nad půl milionu korun, které se mají realizovat v roce 2019, odsouhlasili dnes přerovští radní. Jedná se o deset staveb, které ve svém součtu mírně přesahují částku 39 milionů korun.

„Největší plánovanou investiční akcí je stavební úprava prostorů na adrese Jasínkova 17, které mají být za 12 milionů korun přebudovány na magistrátní archiv. Máme už zpracovanou dokumentaci stavebních úprav a je vydáno i stavební povolení,“ zmínila náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová.

Dalších 10 milionů korun má putovat na rekonstrukci dva kilometry dlouhé lesní cesty zvané Hraběcí – ta se nachází v osadě Svrčov, kde má Přerov své polesí. „Stávající povrch cesty je ve špatném technickém stavu, proto je v plánu nový povrch z penetračního makadamu. Současně s tím budou opraveny hospodářské sjezdy a plochy určené pro skladování a odvoz dřeva. V tomto případě čekáme, zda na opravu získáme dotaci, pak se teprve pustíme do práce,“ konstatoval primátorův náměstek Michal Zácha. Jak dále řekl, významná částka – konkrétně 6 milionů korun – má jít rovněž do zateplení objektu na adrese Jižní čtvrť I/21 až 24, kde už jsou vyměněna okna – a další úpravy by se měly dostat na řadu v roce 2019.

Peníze by měly směřovat také do revitalizace Škodovy ulice, která po zbourání bytových domů v roce 2016 zůstala zapleveleným územím. Vzhledem k tomu, že na demolici domů v „romském ghettu“ získalo město státní dotaci, je nutné splnit i další podmínku této finanční podpory – a tou je úprava území, která musí být provedena do tří let. „Území o rozloze pět tisíc metrů čtverečních čeká obnova, spočívající především v zatravnění, sadových úpravách, ale i v nákupu nových laviček či odpadkových košů. Veškeré úpravy mají vylepšit prostředí pro pěší, kteří tudy chodí na nádraží,“ informovala Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu. Zároveň připomněla, že předpokládané náklady na tuto akci jsou 2 miliony 800 tisíc korun.

V plánu je rovněž optické propojení metropolitní sítě města Přerova s novostavbou požární stanice, které má stát 2 miliony. Částka milion a půl má pak jít shodně do dalších tří stavebních akcí. „Počítáme s modernizací scénického osvětlení v Městském domě, rekonstrukcí výtahu v budově magistrátu v ulici Bratrská 34 a s kompletní opravou elektroinstalace v mateřské škole v Kratochvilově ulici,“ nastínila náměstkyně Hana Mazochová. Minimálně milion dvě stě tisíc korun pak chce město investovat do opravy podlah v Základní škole Svisle, neboť ty současné – keramické – jsou už v havarijním stavu. Stejný problém trápí i Základní školu Velká Dlážka, kde je v plánu investovat do oprav podlah ve dvou poschodích asi 600 tisíc korun.

Radní města schválili i akce takzvaně „pod čarou“. „Jedná se o investice v částce 130 milionů korun, které jsou v přípravě, ale není jisté, že je budeme v roce 2019 realizovat,“ přiblížil přerovský primátor Petr Měřínský. Jak dále uvedl, jde například o opravu obřadní síně na hřbitově, rekonstrukci dětského hřiště v Kosmákově ulici, výměnu výloh, oken a dveří v kině Hvězda, rozšíření kompostárny v Žeravicích, rekonstrukci chodníků v ulici generála Janouška, rekonstrukci veřejného osvětlení v Bratrské ulici v Přerově a ve Sportovní ulici v Předmostí, dále se pak jedná o demolici Chemiku, opravu školního hřiště v Základní škole U Tenisu a v neposlední řadě také o energetické opatření v Základní škole Boženy Němcové.

Investiční akce, o nichž dnes jednala rada, ještě musejí schválit zastupitelé města.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..