Zlepšit celkovou kvalitu života obyvatel, podnikatelů a návštěvníků Přerova coby významného města Olomouckého kraje – a to s přispěním digitálních, informačních a komunikačních technologií.  To je cílem projektu Smart City. Aby mohl být projekt „chytrého města“ naplňován, podepsali v minulých dnech zástupci Přerova s představiteli Olomouckého kraje, Vysoké školy logistiky a společností Czech Smart City Cluster memorandum o spolupráci.

„V našem městě se jako prioritní jeví oblast dopravy, řešení parkování, problému elektronabíjecích stanic pro elektromobily – a po výstavbě velkých dopravních staveb například zřízení městské dopravní řídící ústředny. Další prioritou je oblast energetiky,“ uvedl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský. Jak dále řekl, podepsání memoranda předcházelo zpracování analýzy, kdy odborná společnost srovnala Přerov s dalšími hodnocenými městy – a to v těchto pěti oblastech: vize, kultura, procesy, technologie a data. Z rozboru vyplynulo, že v českém prostředí se Přerov řadí ke středně pokročilým městům. „Předpokládáme, že při formulování akčních plánů bude využito zkušeností z jiných měst. V dopravě to může být třeba téma inteligentního řízení dopravy s upřednostněním vozidel městské hromadné dopravy, nebo systém sdílení aut, chytré pouliční osvětlení a osvětlení budov řízené přes senzory, monitorování a hlášení havárií na vodovodním systému v budovách i terénu – a podobně,“ uvedl pár příkladů možného přínosu projektu Pavel Gala z přerovského magistrátu.

Podle hejtmana Olomouckého kraje je smart technologie známkou pokroku – který ale není možné realizovat bez vzájemné spolupráce. „Proto se Olomoucký kraj aktivně účastní jednání, v jejichž průběhu se řeší právě zavádění moderních technologií do řízení měst a obcí v celém regionu,“ podotkl hejtman Ladislav Okleštěk. Rektor přerovské Vysoké školy logistiky Ivan Hlavoň zase konstatuje, že Smart City je pojem, který se velmi často objevuje v médiích, ale spousta lidí si ho neumí správně vysvětlit. Připomíná, že často je tento termín spojován pouze s novými technologiemi, uplatnitelnými v samostatných projektech pro město. „Ale ve skutečnosti se jedná o komplexní systémové řešení, které má dopad na větší územní oblast. Úkolem Vysoké školy logistiky v tomto projektu je přenášení myšlenek a znalostí do konkrétního projektu,“ uvedl rektor Ivan Hlavoň.

Podle Radky Sýkorové ze společnosti Smart City se Přerov díky podepsanému memorandu může stát vzorovým příkladem pro další města v České republice.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..