Dny evropského dědictví otevírají už po dvě desítky let jinak nepřístupné památky, budovy, objekty a prostory. A nejinak tomu bude i u jediného přerovského kina. Hvězda se u příležitosti letošního 21. ročníku této celoevropské akce připojí zcela poprvé a v neděli 9. září zpřístupní veřejnosti projekční kabinu a zázemí promítače.

Projekční kabina je dosud utajeným lákadlem pro diváky kina, do níž se běžně dostat nemohou. Její prohlídky zpestří odborný výklad promítače Vladimíra Odstrčila, který se této profesi věnuje  55 let. „Můj otec mě k tomu přivedl koncem padesátých let, takže se tomu věnuji už vlastně od školy. Otec se podílel na výrobě pětatřicítek jako jeden z konstruktérů, což jsem byl později i já sám. Na té práci mě baví hlavně ta technika a její rozvoj. Fanoušek filmů nejsem, ale technika, to je můj obor,“ doplnil Vladimír Odstrčil. Ten za svůj život odpromítal tisíce filmů ve všech přerovských kinech. „Před Hvězdou jsem byl v kinech Oko, Jas a Panorama – a promítal jsem jak na promítačkách pětatřicítkách, tak i na sedmdesátce, která byla v kině Hvězda. Na digitální projekci jsme v ní pak přešli v roce 2010,“ uvedl promítač.

V rámci komentované prohlídky kabiny se návštěvníci dozvědí něco z historie starých 35mm promítaček, také jak se dříve promítalo a jak je to dnes. Uvidí práci s filmovým pásem, zakládání, převíjení i kontrolu filmové kopie. „Výhoda digitální projekce je nižší časová náročnost, větší kvalita obrazu a nehrozí přerušení projekce z důvodu přetržení pásu, jako to bývalo dříve. Na digitále můžeme jet v kuse i pět hodin bez přerušení,“ vysvětlil Vladimír Odstrčil., který zároveň připomněl, že 35mm promítačky zůstaly v kině Hvězda dvě a po pravici jim sekunduje digitální projektor Christie s xenonovou lampou, kterou je potřeba 2krát až 3krát do roka měnit. „Ty pětatřicítky musejí být dvě – jsou potřeba kvůli prolínání filmového pásu. Jednotlivé díly filmu mají délku 600 metrů, což představuje 20 minut projekce. Když díl dojede na první promítačce, tak se automaticky na té druhé spustí druhý a divák to nepozná,“ řekl Odstrčil. Dříve vyžadovala 35mm kopie až dvouhodinovou přípravu, kdy obsluha projekční kabiny seděla desítky minut u převíječky a prohlížela dílek po dílku filmový pás, jestli není poškozený. „Mnohdy byly kopie poškrábané, takže projekce podle toho taky tak vypadaly. Ale šikovný promítač mohl tuto přípravu zvládnout i za hodinu,“ doplnil přerovský promítač. Jeden film na pásu dříve chodil i ve dvou bednách, přičemž v jedné byly tři 20minutové díly. A jedna bedna vážila i 15 kilo. Manipulace nebyla jednoduchá stejně jako přeposílání filmových kopií do dalších kin. „Dříve by nebylo možné hrát tolik filmů týdně jako nyní. Každý den máme jiný film, to bychom na to už nestačili,“ uzavřel Vladimír Odstrčil.

Pět let pětatřicetimilimetrová promítačka v kabině přerovského kina mlčela, rozjela se až s novou vedoucí kina letos v květnu – u příležitosti 100letého výročí republiky. „Věřme, že přilákáme spoustu filmových fanoušků a příznivců filmové techniky. Už jednou jsme letos měli umožněn přístup do projekční kabiny, a to bylo u příležitosti cyklu Filmové osmičky, s nímž jsme se zapojili do celostátních oslav 100leté republiky. Poslední květnovou středu jsme u této příležitosti pustili divákům dokument T.G.M. Osvoboditel , který vznikl pod režijní taktovkou Věry Chytilové. Akce se setkala s úspěchem, proto jsme se rozhodli ji zopakovat – jen s jinými filmy. Na Dny Evropského dědictví máme v neděli 9. září pro návštěvníky připraveny snímky Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka a Habermannův mlýn,“ doplnila vedoucí kina Svatava Měrková.

Kino Hvězda v Přerově zvládá o prázdninách až 80 projekcí měsíčně, což je 20 týdně. Tím, že je digitalizované, tak promítá také filmy ve 3D formátu. A právě i o něm se mohou návštěvníci zářijových prohlídek dozvědět více. Prohlídka kabiny s výkladem bude probíhat od 15 do 17 hodin, vždy po půlhodině. Poté budou následovat projekce dvou českých filmů z 35mm pásu. V 17.30 to je Okresní přebor: Poslední zápas Pepíka Hnátka a ve 20 hodin Habermannův mlýn. Na prohlídky kabiny je dobré se hlásit předem, kapacita místnosti je totiž omezená. Zájemci tak mohou učinit telefonicky na čísle 581 33 13 13 nebo na emailu kino@kis-prerov.cz, kdy nahlásí počet osob a vybranou hodinu.


Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..