Pořádný déšť už nezalil Přerovsko několik týdnů. Dlouhodobé sucho způsobilo kritickou situaci na vodních tocích, a proto vodoprávní úřad přerovského magistrátu zakázal od 7. srpna až do odvolání provoz malých vodních elektráren – a zároveň odběr povrchové vody ze všech vodních toků a nádrží. Zákaz neplatí jen pro město a jeho místní části, ale i pro dalších osmapadesát obcí, spadajících pod Přerov.

„Voda z toků a nádrží nesmí být odebírána vůbec, a to ani jednoduchým zařízením jako jsou konve či vědra,“ uvedla Pavla Tomčíková z přerovského magistrátu. Na vodních tocích Bečva a Strhanec je možno vodu odebírat a provozovat malé vodní elektrárny – ovšem pouze na základě platného povolení, které musí být úředníkům na vyžádání předloženo. Pokud dojde ke zhoršení situace i v Bečvě a ve Strhanci, budou povolení omezena i tam. Odběr podzemní vody ze studní zatím omezen není, vodohospodáři ale zdůrazňují, že vodu je třeba využívat hospodárně. K podobnému opatření muselo město Přerov přistoupit i vloni v srpnu a trvalo sedm týdnů.

Opatření obecné povahy – zákaz obecného nakládání s povrchovými vodami – se týká území těchto obcí: Přerov včetně jeho místních částí, dále obcí Beňov, Bezuchov, Bochoř, Brodek u Přerova, Buk, Císařov, Citov, Čechy, Čelechovice, Dobrčice, Domaželice, Dřevohostice, Grymov, Horní Moštěnice, Hradčany, Kojetín, Kokory, Křenovice, Křtomil, Lazníčky, Lazníky, Lhotka, Lipová, Líšná, Lobodice, Měrovice nad Hanou, Nahošovice, Nelešovice, Oldřichov, Oplocany, Oprostovice, Pavlovice u Přerova, Podolí, Polkovice, Prosenice, Přestavlky, Radkova Lhota, Radkovy, Radslavice, Radvanice, Rokytnice, Říkovice, Sobíšky, Stará Ves, Stříbrnice, Sušice, Šišma, Tovačov, Troubky, Tučín, Turovice, Uhřičice, Věžky, Vlkoš, Výkleky, Zábeštní Lhota, Žákovice, Želatovice.

 

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..