Přebudování armádního domu na byty, koupě pozemků v areálu Juty, kluziště na Masarykově náměstí, stavba sociálních bytů či nová školka s Montessori prvky. Deset tiskových zpráv mapuje jednání rady města z 9. srpna.

Čechova 43 – havarijní nemovitost má šanci stát se polyfunkčním domem s byty

Armádní dům v Čechově ulici – který je ve špatném stavu a je dlouhodobě opuštěný – chce od města koupit do svého majetku opavská společnost Byty Čechova. Záměrem firmy je přebudovat objekt na polyfunkční dům s jednopokojovými až třípokojovými byty a komerčními prostory. Radní souhlasili s prodejem za 9 milionů 800 tisíc korun – poslední slovo ale budou mít na konci srpna zastupitelé.
Na adrese Čechova 43 sídlilo původně Krajské státní zastupitelství, v roce 2009 získalo město objekt zdarma od státu – v darovací smlouvě se ovšem zavázalo, že do konce roku 2019 provede rekonstrukci a nejméně po dobu deseti let pak nemovitost využije pro výkon veřejné správy. Pokud Přerov tento závazek nesplní, zaplatí státu smluvní pokutu ve výši 7 milionů 850 tisíc korun. „Zastupitelstvo z důvodů jiných záměrů nikdy nevyčlenilo v rozpočtu desítky milionů korun, které by byly potřebné na rekonstrukci budovy. Takže dnes stojíme před faktem, že město pokutu zaplatí. Proto vítáme zájem o odkup budovy pro tento podnikatelský záměr,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Rozsáhlý objekt stojí v centru Přerova – přímo před novým obchodním centrem – a v jeho těsné blízkosti je k dispozici i parkoviště, které by mohli nájemníci využívat.

Foto: Armádní dům patří k nemovitostem, pro které nenašli zástupci města dlouhodobě využití. K prodeji objekt nabídli už v zimě roku 2017, vážného kupce ale našli až nyní.

V Tovačovské ulici má vyrůst motel, sloužit má především řidičům z D1

Motel, který by měl nabízet služby řidičům, má vzniknout v Tovačovské ulici. Stavět ho chce společnost EKO Agrostav, jehož zástupci plánují přestavět stávající administrativní budovu na adrese Tovačovská 300 na ubytovací zařízení se šedesáti lůžky. Využít chtějí rovněž přilehlé pozemky, které by měly sloužit řidičům kamionů jako odstavná plocha pro pětatřicet rozměrných vozidel. Podle zástupců investora bude mít motel svůj význam po dobudování dálnice D1, výhodou podle nich je i blízkost současné benzinové stanice.
Radní vzali záměr na vědomí.

Nabíjecí stanice pro elektromobily. Kde by mohly stát?

Koncepci nabíjecích stanic pro elektromobily nechá zpracovat přerovský magistrát. Plán by měl zohledňovat jejich rozmístění, uživatelské i technické podmínky. „Elektromobilů je stále více – a chceme znát možnosti, kde by bylo vhodné dobíjecí stanice postavit a za kolik. Chceme znát okruhy uživatelů a investorů,“ komentoval náměstek přerovského primátora Pavel Košutek.
Za pořízení strategického dokumentu dá město 98 tisíc korun.

Pozemky v areálu Juty jsou na prodej, o jejich osudu rozhodne zastupitelstvo

Pozemky, nacházející se v areálu továrny Juta ve Škodově ulici, chtějí radní získat do majetku města. O tom, zda je Přerov za 41 milionů korun koupí, budou nakonec rozhodovat zastupitelé.
Část parcel v této části města už vlastní Ředitelství silnic a dálnic, které plánuje v Přerově v příštích letech stavět průpich, jenž je součástí vnitřního průtahu městem, část o výměře asi 15 tisíc metrů čtverečních zde již patří městu. Dalších necelých 22 tisíc metrů čtverečních strategických pozemků je však stále v majetku společnosti Juta, která je Přerovu nabízí za cenu 1900 korun za metr čtvereční. „Pokud zastupitelé transakci schválí, sjednocením a zjednodušením majetkoprávních vztahů zajistíme jednu z nutných podmínek pro rozvoj tohoto území. Můžeme pak snadněji jednat s developery, kteří se na nás obracejí,“ řekl radní Jan Horký. Jak dále uvedl, město navíc získá i budovy, které stojí na pozemcích – mimo jiné i zachovalou halu, která může ve výhodné poloze u nádraží sloužit některým sportům.
Zastupitelé na základě výsledků urbanistické soutěže již dříve rozhodli o pořízení regulačního plánu na území mezi nádražím a ulicí Komenského. Ten by měl být příští rok hotový.

Opuštěná hvězdárna by mohla fungovat pod hlavičkou Kulturních a informačních služeb

Přerovskou hvězdárnu by mohly začít provozovat Kulturní a informační služby města Přerova, které už spravují Městský dům, dvě přerovské galerie a kino Hvězda. Radní s tímto záměrem souhlasí, hlasovat o něm ještě budou na konci srpna zastupitelé. Astronomický klub Přerov, který hvězdárnu celé roky provozoval, skončil v likvidaci – KIS by měl na jejich práci ale plynule navázat.
„Chod budovy, postavené a zařízené na pozorování oblohy, by měl být zachován – stejně jako přednášková činnost a další vzdělávací akce, které tu mají svou tradici. S největší pravděpodobností ale bude třeba zjistit, zda hvězdárna není do budoucna ohrožena světelným smogem, protože v těsné blízkosti budovy vzniká nová čtvrť rodinných domů,“ řekla vedoucí kanceláře primátora Daniela Novotná. Jak dále uvedla – dokud nebude jasné, že pozorovatelská činnost nebude pouličním osvětlením ohrožena, neměly by prozatím do hvězdárny plynout významnější městské investice.

Do dotačního programu má putovat skoro 19 milionů

Kultura, sport, volný čas, oblast sociální a zdravotnictví. Do těchto čtyř sfér poputují peníze z dotačního programu města Přerova, který odhlasovali radní. Aby dotace pro rok 2019 byly schválené, musejí pro ně v pondělí 27. srpna zvednout ruku i zastupitelé.
Kultura má být podpořena částkou 1 milion 998 tisíc korun, pro oblast sportu je vyčleněno 12 milionů 420 tisíc korun, do volného času má jít 464 tisíc – a pro oblast sociální a zdravotní je rezervována suma 3 miliony 891 tisíc korun. „Částky jsou stejné jako vloni – kdy jsme je významně navýšili o 2 miliony korun. Pokud tento návrh odsouhlasí zastupitelé, budou žádosti přijímány od 1. do 10. října – přičemž tiskopisy by měly být od 29. srpna přístupné v Městském informačním centru,“ sdělil náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil.

V Kojetínské a Jungmannově ulici mají vzniknout sociální byty

Dva projekty, které řeší vznik nových bytů pro sociálně slabé lidi, odsouhlasili přerovští radní. Místní firma Serendenpity má v plánu zřídit nové nájemní bydlení v Kojetínské ulici číslo 7 – v domě a na pozemcích, které patří Českému svazu chovatelů. Dům je kolaudován pro administrativní využití, nově tam má být místo kanceláří dvanáct sociálních bytů, které vzniknou jak ve stávající budově, tak v její nástavbě. Společnost má v plánu čerpat pro tento projekt dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj, svůj záměr chce ovšem realizovat v takzvané „bezdoplatkové zóně“, což znamená, že zde nebude možno ubytovat nájemníky, kteří pobírají doplatek na bydlení.
Další sociální bydlení má vzniknout v Jungmannově ulici číslo 1312. Spolek Moudrá šance chce ve svém domě zřídit sedm sociálních bytů, které budou pronajímány za nižší regulované nájemné – a mají výhradně sloužit občanům města Přerova.

Školka na Horním náměstí chce přijímat děti od dvou let a vzdělávat je s prvky Montessori pedagogiky

Nová mateřská škola, která by přijímala děti už od dvou let, by mohla vzniknout v jednom z domů na Horním náměstí. Nabídnout má prvky Montessori pedagogiky, která je odlišná od tradičního pojetí vzdělávání a klade větší důraz na svobodný rozvoj dítěte a jeho samostatnou činnost. Pokud se školku podaří otevřít, první děti by do ní mohly přijít v září roku 2020.
„Jedná se o projekt společnosti Intaba, která si vyžádala stanovisko rady města – a to se má stát přílohou o dotaci z programu ITI Olomoucké aglomerace. Nám se záměr líbí,“ uvedl náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil. Podle slov zástupců společnosti by nová školka měla mít prodlouženou pracovní dobu, která by trvala od šesti hodin ráno do šesti do večera – provozovatelé by tímto vyšli vstříc rodičům, kteří občas musejí být déle v práci. Nová mateřinka by mohla přijmout do domu na Horním náměstí 25 celkem čtyřiadvacet dětí, o které by se starali dva pedagogičtí pracovníci a jedna chůva. Kromě prvků Montessori pedagogiky se chtějí provozovatelé zaměřit rovněž na anglický jazyk a sportovní aktivity v podobě jógy či zumby. Záměr vybudovat novou školku byl podpořen i ze strany regionálních zaměstnavatelů jako je Emos, Zubr či Precheza.
V Přerově je v současné době dvanáct školek, zřizovaných městem – které jsou umístěné ve dvaceti budovách, a další čtyři mateřské školy jsou v soukromých rukou.

Na Masarykově náměstí se bude bruslit. Radní se už zabývali vánočními oslavami

I když horké léto ještě neřeklo své poslední slovo, radní Přerova na svém srpnovém zasedání odsouhlasili, že letošní vánoční oslavy na Masarykově náměstí přinesou novinku v podobě mobilní ledové plochy. Kluziště se stane atraktivní součástí tradičních vánočních trhů, které v době adventu lákají do centra Přerova tisíce lidí. „Celková cena za pronájem – včetně zabezpečení všech služeb – činí 1 milion 800 tisíc korun. Částkou 300 tisíc přispěje navíc společnost RK Invest, která od loňského roku pořádá v Přerově vánoční oslavy,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Petr Měřínský. Ledová plocha o rozměrech 10 krát 20 metrů bude instalována v horní části náměstí. Technologie, která je součástí zakázky, zaručuje vytvoření kvalitního ledu až do venkovní teploty plus patnáct stupňů Celsia. Bruslení bude pro veřejnost zdarma, brusle si ale zájemci budou půjčovat za poplatek.

Město Přerov se bude prezentovat v Praze na výstavě Architecture Week

Na mezinárodním festivalu architektury a urbanismu „Architecture Week Praha 2018“ se bude od 15. září do 10. října prezentovat také město Přerov. Na výstavě, která se koná v pražské Galerii Mánes, má město prezentovat zejména model Tyršova mostu – na informačním panelu a na obrazovce pak budou mít své místo samostatné prezentace přerovské architektury. Do projektu jsou zapojeny rovněž děti ze Základní školy Velká Dlážka, jejichž výkresy s obrázky Přerova budou vystaveny v Galerii nadace ABF na Václavském náměstí, a to po celou dobu trvání festivalu.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..