Je to vůbec poprvé v historii, kdy má Česká republika čest hostit závod takového formátu. Jak již samotný název akce napovídá, bude World’s Ultimate Strongman Championship u105kg vyvrcholením letošní sezóny strongmanů váhové kategorie do 105 kg. V pěti vybraných disciplínách od běhání s 420kg super yokem (jařmo) až po zvedání činek o váze přes 380 kg, se utkají elitní závodníci této kategorie z celého světa, jež byli nominováni na základě dlouholeté vysoké osobní závodní výkonnosti.

O titul Nejsilnějšího muže světa 2018 do 105kg se v Přerově utkají strongmani z Kanady, Japonska, USA, Ruska,
Polska, Rakouska, Spojeného království a řady dalších zemí. Pořádající asociace Ultimate Strongman vybrala na základě důvěry k Jiřímu Tkadlčíkovi, významné osobnosti českého powerliftingu a druhému nejsilnějšímu muži světa do 105 kg, jako hostící zemi v letošním roce právě Českou republiku.

„Město Přerov se poté vyjádřilo velmi kladně a přislíbilo pomoc při pořádání závodu a finanční jistotu, což bylo pro mě jako přerovského rodáka velmi potěšující, a proto jsem ani chvilku neváhal, a zvolil Přerov,“ upřesnil Jiří Tkadlčík, na jehož bedrech leží celá organizace závodu. Důvěra, která byla potřeba pro získání licence na takovýto závod odráží roky dřiny a ukazování se na strongman scéně.

Náročná organizace závodu je nyní téměř u konce příprav: ,,Především v den závodu je pravidlem, že se pokazí něco, co člověk nejméně očekává, každopádně vždy je nejtěžší v tomto minoritním sportu sehnat finance, tedy
sponzory, kteří závod zajistí a může proběhnout. Prozatím máme za sebou čtyři měsíce příprav a velký den D bude vyvrcholením!“ svěřil se organizátor akce.

Také Česká republika bude mít ve finále světové soutěže svá želízka v ohni. Jiří Tkadlčík v minulém roce v rámci mistrovství světa Arnold Classic USA 2017 získal stříbro a stal se tak druhým nejsilnějším mužem planety v kategorii do 105 Kg. Jaké jsou jeho letošní cíle?

„Protože byl Arnold Classic USA 2017 otitulován titulem MS, dá se říci, že hodnota je velmi podobná hodnotě titulu, o který budeme bojovat u nás. Cíle jsou tedy jasné – zvítězit „doma“. Další meta pak bude dostat co nejvíce českých strongmanů na podobné závody do zahraničí a další a další „průkopnické práce“, tedy dostávání tohoto sportu do povědomí lidí a zajištění, že budoucí generace strongmanů budou mít lepší zázemí pro tento sport u nás a trošku snazší cestu k tomu, aby se tímto sportem mohli živit,“ sdělil Jiří Tkadlčík, po jehož boku bude za Českou republiku startovat trojice Jarda Svoboda, Petr Pastyřík a Miroslav Kahánek.

World’s Ultimate Strongman Championship u105kg se uskuteční 18. srpna OPEN AIR v Parku Michalov v Přerově od 14h!

ZÁVODNÍCI:

1. Johnny Wasiczko – USA
2. Sean Demarinis – USA
3. James McGregor – Kanada
4. Misha Khodyakov – Ukrajina
5. Mizuki Toyota – Japonsko
6. Artem Kobanov – Rusko
7. Przemysław Marczewski – Polsko
8. Luke Davies – Wales
9. Maris Rozentals – Lotyšsko
10. Emanuel Pescari – Rakousko
11. Gavin Redmond – Irsko
12. Peter Supak – Slovensko
13. Jiří Tkadlčík – Česká Republika
14. Jaroslav Svoboda – Česká Republika
15. Petr Pastýřík – Česká Republika
16. Miroslav Kahánek – Česká Republika

A disciplíny? Byly vybírány tak, aby prověřily jak tlakovou sílu, tak sílu tahovou, ale i atletičnost, dynamiku, zkrátka vše, co má strongman mít!

1. Super Yoke 420kg / 20m
2. Tlakové medley (Jednoručka 95kg, loglift 145kg, axle 145kg) na rychlost
3. Deadlift na maximum, krerý bude zároveň SVĚTOVÝM ŠAMPIONÁTEM DEADLIFTU! Startovní váha 300kg, přidává se po 20kg do 400kg!
4. Viking press 150kg na opakování / min
5. Běhavé medley (Pytle 90kg, 100kg a 120kg odnést na 20m a dát na stůl 1.6m vysoký) na rychlost

Třešničkou na dortu je DEADLIFT, který bude hodnocen i samostatně jako SVĚTOVÝ ŠAMPIONÁT DEADLIFTU U105kg, a kde se hned 3 borci pokusí oficiálně atakovat 400kg na mrtvý tah! Všichni tři momentálně patří mezi nejsilnější deadliftery střední váhy ve strongmanech – Luke Davies, Maris Rozentals a Jiří Tkadlčík.

Jiří Tkadlčík během své přípravy vsadil na osvědčený styl tréninku: ,,Už několik měsíců jedu opět dvoufázové tréninky, ráno lehčí, odpoledne těžký trénink, kdy si každý týden sahám na závodní váhy nebo váhy nad nimi, abych tělo dokonale připravil“, říká a dodává: ,,Rád bych si sáhl v disciplíně deadlift na 400kg, aby byla tahle moje zvednutá váha potvrzená i závodně – před 3 rozhodčími“. V tréninku je zatím na velmi dobré cestě, vcelku s přehledem po krušném tréninku a několika tazích zvedl 390kg: ,,Atmosféra závodu mi ale pomůže přidat na činku ještě 10kg, věřím tomu!“, říká rodák z Přerova.

Na otázku, zda-li měl v tréninku nějaké větší komplikace, odpovídá s úsměvem: ,,Je to strongman. Bolí to. Není to sport pro holčičky, takže určitě tam byla spousta bolesti – před 3 týdny jsem si dokonce natáhl šlachu bicepsu a párkrát jsem měl problém s kolenem, které jsem si zranil už v březnu, ale utržený vah neoperoval. Nic zásadního se ale nepokazilo, jedu dál. Věřím, že mě všechna bolest zocelí natolik, abych si titul v sobotu vydřel a zasloužil.“

Co příprava na takovýto velkolepý závod a domácí ,,pohoda“? I na to má Jirka jednoduchou odpověď: ,,Moje budoucí žena mě ve všech těch blbostech podporuje“, směje se a dodává: ,,Navíc je to hlavní organizátorka akce a spolu s týmem tráví většinu času přípravami na závod, protože to nejsou jen ty naše výkony. Hostíme 12 národností, 16 borců, kterým zajišťujeme program na 3 dny, hotely, stravu, vše, co potřebují, a s tím je spojené tolik práce, že na domácí pohodu jsme museli oba na 4 měsíce zapomenout. Jsem ale rád, že se do toho opřeli a doufám, že bude v sobotu společně co slavit!“

A i když by se mohlo zdát, že Jiří kromě tréninku nemá žádné další povinnosti, jak sám říká, exhibice a show dělá i v době přípravy: ,,Já exhibice do tréninku vůbec nepočítám. Třeba na Překonání Gravitace jsem zvedal auto plné holek, jednoručku do 115kg a další, ale vůbec mi to neubralo – spíš naopak. Třešnička na dortu pak byla improvizace s Leošem Marešem, kdy jsem mu na písničku Svalnatec na pódiu pózoval a pak ho zvedl nad hlavu za opasek! 🙂Takové věci mě baví…“ dodává.


Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..