Dešťovou vodu – která má sloužit k zálivce zeleně a k údržbě sportovních hřišť – chtějí zachytávat do speciální nádrže v Základní škole Želatovská. Radní dnes souhlasili s tím, aby se škola ucházela o dotaci, kterou pro tyto účely poskytuje Ministerstvo životního prostředí. 

„Škola má ve svém areálu rozsáhlé zelené plochy se stromy a keři – a disponuje rovněž velkými plochami venkovních sportovišť. Ty vyžadují ke své ideální údržbě dostatek vody k zálivce či ke snížení prašnosti. Využití kumulované dešťové vody pro tyto účely je proto ideální,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil. Připomněl, že letos v březnu vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí výzvu k podání žádosti o poskytnutí podpory, díky níž se mohou zájemci ucházet o peníze na zachytávání dešťové vody u veřejných budov včetně škol – přičemž dotace na celou akci se může vyšplhat až na 85 procent uznatelných výdajů. „Ředitel školy už vstoupil do jednání s poradenskou společností a projektantem, protože jsme o záměru chtěli mít bližší informace. Z těchto jednání vyplynulo, že vybudování nádrže na zadržování dešťové vody do maximálního objemu 50 metrů krychlových by stálo asi milion korun,“ doplnila vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová.  V případě, že by si škola „sáhla“ na dotaci, pohybovala by se spoluúčast města okolo 150 tisíc korun.

Škola ale ještě musí pro celý záměr získat podporu zastupitelů, kteří budou v srpnu schvalovat posílení rozpočtu o sto tisíc korun na předfinancování části uznatelných výdajů projektu. V případě, že žádost o dotaci bude úspěšná, vrátí se tato částka zpět na účet města.

Zdroj: www.prerov.eu / Foto: Základní škola Želatovská chce využít dotace a zachytávat dešťovou vodu. V důvodové zprávě, kterou měli k dispozici radní, se uvádí, že potřeba inteligentního využívání dešťové vody je stále zřetelnějším úkolem již několik let – a to s ohledem na měnící se klima v naší zemi. 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..