Po šesti letech přichází další, v historickém pořadí již šestnáctý, všesokolský slet. Ten se uskuteční 5. a 6. července v Edenu. Jeho předvojem jsou slety regionální, kterých se koná zhruba 40. Mezi ně patří i krajský slet, jenž se uskuteční v sobotu 16. června v Přerově na stadionu Spartaku. Co všechno bude k vidění?

„Diváci se zde budou moci přesvědčit, jak jednotlivé skladby, které budou provedeny 5. a 6. července v pražské Eden Aréně, nacvičili sokolové z jejich regionu. Každý slet ale bude trochu jiný, chtěli jsme nechat organizátorům co nejvíce prostoru pro realizaci jejich vlastních představ,“ uvedla starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Krajského sletu v Přerově se zúčastní skoro 1 700 cvičenců ze střední Moravy, zastoupeny budou všechny generace. V sobotu od 15:00 uvidí diváci 11 hromadných skladeb, které cvičenci předvedou i na XVI. všesokolském sletu. Již ve 14:15 se ale vydá z náměstí T. G. Masaryka atraktivní sokolský průvod. Podrobnější informace o sletu najdete na stránkách zupastredomoravska.cz.

„Moc se těšíme na setkání s ostatními sokoly z našeho kraje, a hlavně s diváky, které srdečně zveme. Pečlivě jsme nacvičovali, tak doufáme, že divácká kulisa bude stát za to. Pro mne osobně, i přes téměř pětadvacet let členství v sokole, je tohle úplně první slet, kterého se zúčastním jako cvičenec. Dříve jsem se totiž věnoval jen našemu loutkovému divadlu. Proto, že se u nás v sokole utvořila skvělá parta, nemohl jsem ale odolat a zkrátka se musel přidat!“ říká s úsměvem za organizátory sletu Jakub Navařík.

XVI. všesokolský slet proběhne v Praze od 1. do 6. července a aktivně se do jeho akcí zapojí až 20 tisíc účastníků, z toho asi 2 500 ze zahraničí. Letošní ročník připomene i 100 let samostatné republiky a klíčovou roli, kterou při jejím založení sokolové hráli – slet je také součástí oficiálních oslav výročí. Zahájí ho 1. července tradiční průvod 15 tisíc domácích i zahraničních sokolů centrem Prahy. Řada sportovních, společenských a kulturních akcí pak vyvrcholí divácky atraktivním programem hromadných cvičení. 15 tisíc cvičenců předvede 13 skladeb. 11 z nich je připraveno sokolským hnutím, včetně jedné skladby česko-slovenské (symbolicky pojmenované Spolu), s jednou skladbou se představí Česká asociace Sport pro všechny a také hosté z Dánska.

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..