Na své místo se po čtyřměsíčním restaurování vrátila socha Panny Marie Růžencové, která je součástí hřbitova v Předmostí. „Odborníci nám doporučili, že by bylo vhodné zdůraznit původní podobu sochy a povrch pískovce nenatírat žádnou barvou. Jejich radou jsme se řídili,“ řekl Petr Matula z přerovského magistrátu. Do odstranění zpuchřelého nátěru více než sto let staré sochy, doplnění poškozených částí a barevného sjednocení povrchu sochy šlo z kasy města 25 tisíc korun.

V těchto dnech začal restaurátor pracovat i na obnově sochy na pomníku obětem nacismu, který se nachází na hlavním přerovském hřbitově. „Socha, která je kulturní památkou, pochází z roku 1953 a jejím autorem je Václav Suchomel,“ konstatovala Miroslava Švástová z přerovského magistrátu. Socha bude zrestaurována do konce dubna – a město za práce zaplatí odborníkovi 64 tisíc korun.

 

 Zdroj: www.prerov.eu  Foto1: Socha Panny Marie stojí na hřbitově více než sto let – a restaurována byla poprvé. Pětašedesát let stará socha raněného bojovníka už za sebou jeden zásah má – restaurátor na ní pracoval v roce 2003.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..