Čestným občanem města Přerova se stal rozhodnutím zastupitelstva devadesátiletý Čechoameričan Paul Rausnitz. Titul „čestný občan“ nerozdávají zástupci města často. Od roku 1865 byl udělen celkem 39 krát – a naposledy přesně před dvaceti lety. Paul Rausnitz, který se narodil v Jablonci nad Nisou a po válce žil ve Spojených státech, se navždy do historie Přerova zapsal jako zachránce přerovské Meopty. Do Přerova přišel v devadesátých letech a pomohl zadluženému závodu, kterému hrozil krach. Do podniku investoval a jeho pověst povýšil na světovou úroveň. V minulých dnech napsal Paul Rausnirz primátorovi města Přerova Vladimíru Puchalskému dopis – seznamte se s jeho obsahem.



Vážený pane primátore.

Je mi velkou ctí být zařazen mezi osobnosti, které získaly čestné občanství města Přerova. Velmi si vážím rozhodnutí přerovského zastupitelstva, které pod Vašim primátorským vedením ocenilo mou dlouholetou práci ve firmě Meopta a mou snahu o rozvoj nejen firmy, ale i města Přerova a regionu.
Do Přerova jsem zavítal bezprostředně po politických změnách v roce 1989. Rozhodnutí pomoci Meoptě a investovat zde moje peněžní prostředky, stejně jako využít své kontakty a zkušenosti z podnikání v oboru optika, bylo pro následující část mého života přelomové. Práci pro Meoptu a pro Přerov jsem věnoval všechen svůj čas, energii a zdraví. Přivedl jsem také svého synovce Geralda a jeho syna Davida.
Město Přerov jsem si oblíbil a ještě více lidi, kteří zde žijí. Zaměstnance Meopty považuji za své děti.  Jsem hrdý, že se mi podařilo firmu nejen zachránit, ale postavit na vlastní nohy a značku Meopta přenést do USA a vlastně do celého světa.
Vážený pane primátore. Velmi se těším na osobní setkání, doufám, že mi moje zdraví umožní zavítat do Přerova v měsíci květnu.
Přeji Vám a celému zastupitelstvu hodně zdraví a sil v práci pro město. Vaše ocenění je pro mne velkým potěšením a také závazkem.
S úctou
Paul Rausnitz


Zdroj: www.prerov.eu  / Foto:Pomník umučeným zaměstnancům Meopty

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..