Přerov – Tři čtvrtě kilometru spisů je součástí archivu přerovského magistrátu a archivačních krabic stále přibývá. Kapacita místností, kde se spisy uchovávají, se pomalu naplňuje, proto se přerovští radní rozhodli, že na adrese Jasínkova 17 vybudují za 4 miliony korun novou spisovnu.

Přerovský magistrát má v současné době tři archivy. V budově s adresou Smetanova 7 je kapacita spisovny 370 metrů dokumentů, a ta je už z 82 procent vytížena. Spisovna v Hranické ulici 14 má kapacitu 492 metrů a je skoro z 90 procent využita. Ve spisovně v Bratrské 34 je kapacita ještě menší. „Chybí nám hlavně prostory pro spisovnu stavebního úřadu, kde se nachází dokumentace k jednotlivým domům a stavbám nejen v Přerově a jeho místních částech, ale i v obcích, jejichž správním obvodem je náš stavební úřad,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Petr Měřínský.

Magistrát musí uchovávat všechny dokumenty, které jsou vyřízené a jejichž původcem jsou jednotlivé odbory. „Po uplynutí zákonné doby jsou některé spisy zlikvidovány a z některých se stávají archiválie, které předáváme do trvalé úschovy Státnímu okresnímu archivu v Henčlově,“ doplnil Petr Karola z přerovského magistrátu. Skartační lhůta se přitom pohybuje od jednoho do sta let, nejčastější lhůtou je ale 5 nebo 10 let od vyřízení spisu. Budova v Jasínkově ulici, která bude přebudována na nový magistrátní archiv, patří městu. „Projde rekonstrukcí za 3 miliony korun, náklady na pořízení pojízdných regálů a vnitřního vybavení jsou vyčísleny na milion korun a dalších 300 tisíc korun bude stát pořízení projektové dokumentace,“ nastínil náměstek Měřínský. Objekt se nachází v uliční zástavbě a postaven byl v roce 1965. V posledních letech magistrát objekt využíval pro odbor školství, v současné době ale už slouží pouze jako sklad.

zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..