Od pátečního odpoledne vlaje na přerovské radnici opět po roce tibetská vlajka. Ta je připomínkou 59. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci, při jehož násilném potlačení zahynulo na 80 000 Tibeťanů. Statisíce dalších pak zemřely v následujících letech ve věznicích a pracovních táborech.[gap]
Kampaň „Vlajka pro Tibet“ vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a stala se jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí vyjadřujících podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů, ale i obyvatel ČLR. Tisíce vlajek vlaje každoročně například v Německu, Francii, Belgii či Itálii. [gap height=“30″]Česká republika se ke kampani zapojila v roce 1996, kdy akci podpořila první čtyři česká města, v roce 2017 už to bylo 752 obcí, měst, městských částí nebo krajů. Událost však podporují též školy, státní instituce i stovky soukromých osob.
 
Město Přerov se k akci (po odmlce mezi léty 2006 – 2013) připojuje nepřetržitě od roku 2014. Tibetská vlajka bývá vyvěšena vždy 10. března. Vzhledem k tomu, že letos dané datum připadá na sobotu, visí vlajka v Přerově s předstihem už od pátku 9. března. Sejmuta bude v pondělí 12. března ráno.
[gap]
Zdroje: www.prerov.eu, www.lungta.cz

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..