Přerov – Radary, měřící rychlost projíždějících aut, budou ještě letos nainstalovány ve
třech místních částech města Přerova – v Lověšicích, Lýskách a Kozlovicích. O měření
rozhodli vloni v srpnu svým hlasováním zastupitelé. Radní pak na svém posledním
březnovém jednání schválili dodavatele měřičů. Na vědomí vzali i to, že bude třeba magistrát
posílit o sedm zaměstnanců, kteří se budou zabývat přestupky – a další pracovní místo pak
vznikne u městské policie.

„Schválili jsme dodávku radarového měřiče Ramer10P včetně čtyř skříní a softwaru na zpracování přestupků, jehož pořízení přijde na 2 miliony 272 tisíc korun. Systém je opatřený modulem, který umožňuje rozpoznat registrační značky vozidel, měření je možno provádět v obou směrech,“ řekl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Jak dále uvedl, systém umožní samostatné zpracování oznámených přestupků, čili lustraci provozovatele vozidla v centrálním registru vozidel, ověření osoby v registru obyvatel, zpracování výzvy a její odeslání hybridní poštou, evidenci předepsaných plateb a kontrolu jejich úhrady. Systém zvládne i nutné propojení na další software, který magistrát při vyřizování přestupků využívá.

„Tímto technickým zabezpečením, ve spojení s nově přijatými pracovníky, by nemělo dojít k zahlcení systému tak, že bychom nebyli schopni dodržet zákonem stanovené lhůty. Předpokládáme, že budeme mít ke zpracování 150 oznámení denně, což dělá 3 tisíce přestupků měsíčně,“ dodala Jitka Kočicová z přerovského magistrátu. Vybraný systém konzultovali úředníci i s pracovníky měst Hranice a Valašské Meziříčí, kteří už s ním mají zkušenosti. Zamlouvalo se jim i to, že je zvolený stacionární měřič odolný proti vandalismu, má dvouplášťové neprůstřelné provedení a umožňuje bezobslužný, plně automatický provoz.

Jak už dříve personální oddělení přerovského magistrátu avizovalo, v souvislosti se zavedením radarového měření rychlosti bude třeba přijmout do pracovního poměru osm nových zaměstnanců. Výběrové řízení už bylo následující den po rozhodnutí městské rady, tedy v pátek 23. března, vyvěšeno na webových stránkách města. „Problematikou přestupků,v souvislosti s radarovým měřením, se bude zabývat šest nových úředníků z odboru evidenčních správních služeb, jeden úředník posílí odbor ekonomiky a přijmout bude třeba i jednoho pracovníka městské policie,“ konstatoval vedoucí personálního oddělení přerovského magistrátu Radek Kuchta. Mzdové náklady na sedm úředníků magistrátu vyjdou městskou kasu na půl roku na částku 2 a půl milionu korun, technika a vybavení kanceláří přijde jednorázově asi na milion korun.

S návrhem na měření rychlosti přišel jako první Výbor pro místní části. Podle jeho předsedy, zastupitele Radka Pospíšilíka, je respekt řidičů k dopravnímu značení v uvedených lokalitách malý. „Dopravní omezení rychlosti na silnici u Lověšic řidiči respektovali sotva dva měsíce. Během ledna a února už značku přehlíželi a překračovali rychlost. Mnohdy se ani nesnaží sundat nohu z plynu a jedou po 4 proudové silnici, jako by tam žádná křižovatka nebyla. Právě na tomto úseku u Lověšic se staly v posledních deseti týdnech dvě smrtelné nehody, víc netřeba dodávat,“ reagoval Radek Pospíšilík, který inicioval pořízení radarů.

zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..