Rozsáhlý výstavní projekt, vzdávající hold výtvarnému umění Přerovska od vzniku Československé republiky po současnost, připravují společně v rámci projektu 100letá Republika Galerie města Přerova a Výstavní síň Pasáž. Ve čtvrtek 22. února v 17 hodin se tak milovníkům umění vernisáží v Galerii města Přerova otevře výstava Století Přerovska ve výtvarném umění – I. část. Léta 1918 – 1970. Navazující druhá polovina výstavy bude zároveň k vidění ve Výstavní síni Pasáž, a tak jakmile návštěvníci vstřebají dojmy v jednom kulturním stánku, mohou se volně přesunout do druhého.

„Řada výtvarných prací bude veřejně prezentována vůbec poprvé, jelikož vedle zápůjček z veřejných institucí instalaci doplní nespočet děl ze soukromých sbírek, mnohé z nich ještě vůbec nikdy nebyly vystaveny,“ zve na výstavu vedoucí Galerie města Přerova Lada Galová. Sto let ve stovkách obrazů a objektů, které budou k vidění v obou městských galeriích současně, připomene tvorbu Vlastimila Kozáka, Marcela Krasického, Stanislava a Josefa Krátkých, Augustina Mervarta, Miloše Suma, Františka Mádleho, Antonína Kubáta, Josefa Spáčila, Richarda Uherka, Františka Záhorského-Ziegelheima, Josefa Bajáka, Marie Hlobilové – Mrkvičkové a její dcery Dany Hlobilové, Petra Markulčeka, Danuše Mazurové, Jiřího Ryšavého, Jana Chmelaře a jeho ženy Evy Chmelařové – Siblíkové, Dana Trantiny, Milana Dobeše, Jiřího Jurdy, manželů Věry a Pavla Kotasových, Svatopluka Spáčila, Miroslava Straky a mnoha dalších. Nejpodstatnější část zápůjčky pochází z depozitářů Muzea Komenského v Přerově.

Na jarní termín, který akcentuje období výtvarného vývoje Přerovska od 20. do poloviny 70. let, plynule naváže svou druhou částí podzimní výstava, jež představí umění druhé poloviny trvání stoleté republiky, tedy od 70. let až po současnost. „Atraktivní prostory obou městských galerií tímto všem zájemcům o výtvarné umění a místní tvorbu zvláště nabídnou skutečně neopakovatelný zážitek,“ uzavřela vedoucí Výstavní síně Pasáž Marta Jandová. Součástí expozice v Galerii města Přerova bude i připomenutí osobnosti Františka Rasche.

„Atmosféru bohémy dvacátých a třicátých let podtrhne v Galerii města Přerova při vernisáži improvizovaná swingová kavárna se stylovými melodiemi v podání pražského dua Swingfonix,“zve na retro party spojenou se zahájením výstavy Lada Galová. Po vernisáži v Galerii města Přerova bude od 18.30 hod možnost prohlídky obrazů a objektů také ve Výstavní síni Pasáž.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..