Nová cyklostezka, která se v Přerově aktuálně připravuje, rozšíří ucelenou síť cyklistických tras ve městě. Propojí Předmostí s Komenského ulicí – takže cyklisté se dostanou z místní části až do samého centra města. Stavba nové stezky vyjde na 14 a půl milionu korun.

Cyklostezka, začínající v Předmostí, v tuto chvíli končí na Velké Dlážce. „Nová trasa povede přes kruhový objezd u Strojaře, pokračovat bude před most Míru, dále cyklisté pojedou přes druhý kruhový objezd, pak je stezka povede přes Palackého ulici – a v sedle kola se pohodlně dostanou na Komenského třídu, kde cyklistu zastaví až semafor před gymnáziem,“ řekl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Stezka pro cyklisty je navržena v části trasy jako jednostranná obousměrná – a v části bude vedena po obou stranách vozovky, na jedné straně obousměrná a na druhé jednosměrná do centra. Základní šířka obousměrného pásu činí 2,50 metru, jednosměrného pak 1,30 metru. V místě, kde to prostorové poměry neumožňují, bude mít obousměrný pás výjimečně šířku pouze 2 metry. Cyklostezka je naplánovaná jako dlážděná z červené betonové zámkové dlažby – pouze na mostě Míru bude ponechán stávající asfaltový povrch. Chodníky, které budou stezku pro cyklisty lemovat, budou z šedé zámkové dlažby. Cyklistický pruh a chodník bude rozdělovat pás z bílé zámkové dlažby s pravidelnými výstupky.

Stavba přinese i novinky pro chodce – v prostoru mezi školami v Palackého ulici bude nový přechod pro chodce. A na mostě Míru bude nutné zase „zebru“ posunout, protože by přechod vedl přes dva pruhy pro auta, přes obousměrnou cyklostezku – a na druhé straně přes jednosměrnou cyklostezku. „Přechod bude proto přemístěn asi o 30 metrů dále, blíže k Jateční ulici, kde bude vybudován i nový ochranný ostrůvek,“ podotkl náměstek Košutek. A změní se i další věci na této trase. „Dočasná zastávka autobusu, která tam teď je, bude přesunuta před zahradu mezi Živnostenskou školou a Sonusem, dále bude zrušeno šest kolmých parkovacích míst u bývalého „Konera“. Přesunuta bude rovněž ohradní zeď soukromého pozemku – v blízkosti jídelny Dida,“ konstatoval Pavel Gala z přerovského magistrátu. Kvůli cyklostezce rovněž padne jeden javor, musí být odstraněn živý plot i túje před obytným domem.

Plánovaná obousměrná cyklostezka v délce asi 660 metrů s jednosměrnou cyklostezkou v délce dalších asi 250 metrů je v současné době ve fázi příprav, ale už za rok by mohli dělníci kopnout do země. „Stezka pro cyklisty má zpracovanou dokumentaci pro územní rozhodnutí a v současné době probíhá inženýrská činnost k podání žádosti o územní rozhodnutí o umístění stavby. Předpokládáme, že se ještě letos podaří získat stavební povolení – a pokud všechno půjde bez problémů, stezka by se mohla začít v roce 2019 stavět,“ řekl na závěr František Zlámal z přerovského magistrátu.

Přerov dlouhodobě podporuje cyklisty – ve městě a jeho místních částech bylo v posledních letech vybudováno okolo 25 kilometrů stezek pro cyklisty.

Zdroj: www.prerov.eu  Foto: Nová cyklostezka povede i přes most Míru. Přechod pro chodce, který tam v současné době je, bude kvůli stavbě přemístěn.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..