Zoufalé dopisy, které už druhé desetiletí odcházejí z přerovské radnice na ministerstvo dopravy, se už dnes počítají na kila. Naštvaní představitelé města se stále domáhají dostavby dálnice D1 Přerov – Říkovice, jejíž absence je už pro Přerovany neúnosná. Jejich město se denně stává dopravním špuntem a oni jsou nuceni dýchat výfukové zplodiny, Přerov je ucpaný, neprůjezdný. Poslední otevřený dopis z pera primátora Vladimíra Puchalského odešel v pátek 19. ledna. První muž radnice ho adresoval ministru dopravy Danu Ťokovi a reaguje v něm na rozhodnutí krajského soudu, který rozhodl o odkladném účinku žaloby, kterou podali.

„Nastalá situace vyvolá zpoždění vydání všech povolení a návazně na to i posunutí termínu zahájení stavby úseku 0136 řádově – v lepším případě – o měsíce,“ píše primátor Vladimír Puchalský. Ve svém dopise zdůrazňuje i to, že je v současné době rozestavený úsek dálnice Lipník nad Bečvou – Přerov, který má být dokončen v roce 2019. Na tuto část dálnice měla hned navazovat část Přerov – Říkovice. Už dnes je ale jisté, že se pokračující úsek dálnice z Přerova do Říkovic nezačne v příštím roce stavět a pro Přerov to bude znamenat jediné. Kamiony sjedou z dálnice do Přerova, který ještě více ucpou – a Přerované se budou v kotli plných zplodin o to více dusit. „V této situaci, kdy lidé mají dýchací a jiné zdravotní potíže, dostala prostor organizace Děti Země, která se odvolává proti tomu, že stavba dálnice protne půdu, kde žijí křečci polní, skokani štíhlí, batolci červení a dalších třiadvacet chráněných druhů živočichů. Už jsem jednou dětem Země vzkázal, že je pro mě zdraví každého Přerovana více, než zdraví křečka polního,“ řekl primátor Puchalský. Připomněl tímto svou loňskou podzimní aktivitu, kdy nechal ve městě vylepit plakáty s telefonním číslem na předsedu Dětí Země Miroslava Patrika a vyzval občany, aby mu volali a ptali se na pohnutky, které ho vedou k tomu upřednostnit například skokana před člověkem.

Primátor, který s Danem Ťokem o nutné dostavbě dálnice D1 osobně mluvil už v roce 2015, ho teď ve svém otevřeném dopise žádá, aby pro urychlení povolovacího procesu bylo postupováno podle zákona číslo 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací. Vyzývá, aby Ředitelství silnic a dálnic požádalo o vydání společného povolení, ke kterému je příslušný stavební úřad příslušný k povolení stavby, a to podle § 15 odst. 1 písm. c) stavebního zákona. „Tento postup vydání jednoho povolení neumožní napadat opravnými prostředky –  včetně soudních žalob – zvlášť změnu územního rozhodnutí a poté stavební povolení, a povede tedy ke zrychlenému povolovacímu procesu,“ píše Vladimír Puchalský ministru Danu Ťokovi. Připomíná i to, že úředníci stavebního úřadu přerovského magistrátu jsou připraveni ke spolupráci a nabízejí technickou pomoc příslušnému speciálnímu stavebnímu úřadu k vydání společného povolení stavby.

ikona souboruOtevřený dopis PDF


Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..