PřerovOd dnešního dne má město Přerov svou „bezdávkovou zónu“. Její hranice tvoří šest problémových ulic, do nichž už se nemohou nastěhovat lidé, žijící ze sociálních dávek. Nájemníků, kteří tam bydlí, se nové opatření nedotkne, je však vyloučeno, aby se jejich novým sousedem stal člověk, pobírající doplatek na bydlení. Radní města si od tohoto kroku slibují především to, že se do těchto lokalit nebudou stěhovat lidé, kteří většinou nepracují a žijí jen z podpory státu.

„Opatření se týká ulic Dluhonská, Husova, Kojetínská, Škodova, Tovačovská a Tovární. V této oblasti se nachází devět sociálních ubytoven, zhruba sto padesát sociálních bytů ve vlastnictví města a další byty v soukromém vlastnictví. Praxe bude taková, že od 30. ledna letošního roku už Úřad práce nepřizná novým žadatelům doplatek na bydlení na byt či ubytovací zařízení, které se nachází na těchto adresách,“ vysvětlil náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil. Právě on požádal, na základě rozhodnutí rady města, vloni v říjnu přerovský magistrát o takzvané opatření obecné povahy, které teď vchází v účinnost. Radní argumentovali především tím, že chtějí zamezit tomu, aby se do Přerova stahovali lidé takzvaně „sociálně vyloučení“. Zároveň chtěli dát stopku i „obchodníkům s chudobou“, pro které byly ubytovny výnosným byznysem, stejně jako spekulantům, kteří skoupili byty a následně je pronajímali lidem žijícím ze sociálních dávek.

„Prakticky to ale neznamená, že je těchto šest ulic zakonzervovaných pro veškeré bydlení. Samozřejmě, že lidé, kteří doplatek na bydlení nepobírají, se sem mohou stěhovat a žít tu,“ připomněla vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová.

zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..