Oblíbená Mikulášská rally ve Slušovicích v sobotu 2. prosince uzavřela letošní domácí sezonu rallysportu. Tato závěrečná soutěž s názvem CBS CARBOSPED MILULÁŠ RALLY FOREVER 2017 zapsaná v kalendáři Autoklubu ČR se uskutečnila jako volný podnik s charakterem exhibice. Soutěž si za roky svého trvání získala velkou oblibu mezi fanoušky rallysportu a ne jinak tomu bylo i o tomto ročníku. Diváci mohli, tak jako každoročně, sledovat atraktivní průjezdy na rychlostní zkoušce kolem dostihové dráhy, která se uskutečnila celkem 3x a mezi jednotlivými průjezdy ve Slušovicích ještě soutěžní posádky dvakrát absolvovaly rychlostní test z Lípy přes Zádveřice do Slušovic.

Soutěž měřila celkem 63 km z nichž 29 km připadlo na celkem 5 rychlostních zkoušek. Celkem se na start postavilo 69 posádek nejen z České republiky, ale i Slovenska a Polska, kdy k vidění bylo 10 vozů specifikace R5 a 1 vůz specifikace WRC, ale i historické vozy. Bohužel na Zlínsku ve čtvrtek hustě sněžilo, takže i přes snahu pořadatelů obzvlášť na testu z Lípy do Slušovic čekaly díky zbytkům sněhu i ledu na posádky opravdu pravé zimní podmínky, kvůli kterým některé posádky na start soutěže vůbec nenastoupily a bohužel se to týkalo i čtyřnásobného vítěze “Mikuláše” zlínského pilota Tomáše Kostky.

I přes tato odstoupení měla soutěž svou kvalitu a vítězem se stal Martin Vlček s Jindřiškou Žákovou s vozem Ford Fiesta R5, letošní vítěz poháru P2+, jednodenních rallysprintů vozů poháněných oběma nápravami. Příjemný překvapením byl vítěz kategorie vozů poháněných jednou nápravou, tzv. dvoukolek (2WD), přerovský Josef Hartmann, startující se spolujezdcem Vojtěchem Mudrákem na voze Peugeot 208 R2, který byl zároveň nejrychlejší i ve sk. 6 a mezi juniory!

Hartmann: „Účast jsme potvrdili na poslední chvíli. Po seznamovacích jízdách jsme zjistili, že je na rychlostních zkouškách moc ledu a my máme k dispozici jen slick na vodu. Po odvolání startu některých soupeřů jsem začal váhat nad odstartováním, protože riziko havárie bylo velké, hlavně díky absenci zimních gum. Rozhodl sem se odstartovat a po první rychlostní zkoušce se rozhodnout, zda je vhodné pokračovat. Vojta mě hecoval ať jedeme, a když jsme zjistili, že jsme rychlostní zkoušku vyhráli, tak bylo rozhodnuto. Celou soutěž jsme odjeli bez problémů. Po shrnutí všech okolností nemůžu byt s výsledkem nespokojený. Děkuji všem, kteří se na mojí účasti podíleli!“

Ve startovním poli se neztratil ani další přerovský závodník, teprve dvacetiletý Honza Pořízek, který absolvoval ve Slušovicích svoji první rally. Se svým spolujezdcem Ondřejem Krajčou na voze Renault Clio Sport 2.0 obsadili z 58 dokončivších posádek celkově 42.místo. Pořízek: „Mám z Mikuláše opravdovou radost. Jízda v těchto podmínkách mě moc naučila. Ukázala mi, jak strašně důležité je číst povrch trati, i to, jak důležité je jet hlavou a udržet na uzdě pocit, že jedu pomalu a že je třeba zrychlit. Chci se v prvé řadě učit, a to tento závod beze zbytku splnil. Je v tuto předčasné hovořit o budoucnosti, ale byl bych rád, kdybych se mohl učit i celý příští rok.“


Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..