Město Přerov vyhrálo tento týden soudní spor s Dopravní a logistickou společností, která ve městě od dubna roku 2014 do února 2016 provozovala autobusovou dopravu. Původně byla mezi městem a dopravní společností uzavřena smlouva na deset let, dopravce se ale po roce a půl dostal do finančních problémů a jeho autobusy už nevyjely.Dopravce se s městem přel o výklad smlouvy – každá strana měla na znění jiný náhled.

„Představitelé Dopravní a logistické společnosti požadovali po Přerovu částku 2 miliony 200 tisíc korun coby nedoplatek kompenzace za plnění smlouvy o veřejných službách v přepravě cestujících, a to za období duben až červen roku 2014,“ vzpomněl přerovský primátor Vladimír Puchalský. Rada města ale tento nárok neuznala.

„Oprávněnost nároku dopravce tak opakovaně řešily příslušné soudy, a to Okresní soud v Přerově a Krajský soud v Ostravě – pobočka Olomouc jako soud odvolací. Tento soud taktéž v úterý 10. října vynesl konečný verdikt v této věci, kterým zamítl odvolání Dopravní a logistické společnosti,“ potvrdila právnička přerovského magistrátu Jana Hrubá. Rozsudek Okresního soudu v Přerově, kterým byla žaloba dopravce zamítnuta, potvrdil odvolací soud jako věcně správný.

Smlouvu o provozování MHD podepsalo minulé vedení Přerova s Dopravní a logistickou společností v březnu roku 2014. Dopravce se v ní zavázal, že dopravu zajistí za 136,8 milionu korun bez DPH. Část plateb tvořily měsíční zálohy, část doplatek kompenzace za příslušné zúčtovací období, které Dopravní a logistická společnost měla dostávat od města. Podle smlouvy totiž měla být doplácena kompenzace městem, a to jako rozdíl mezi nákladovou položkou – čili cena za jeden kilometr krát počet ujetých kilometrů za zúčtovací období – a vybranými tržbami. Problém nastal právě v ceně za jeden kilometr. „Dopravce  v předloženém  vyúčtování uváděl cenu za 1 kilometr vyšší, než mu ze strany města byla hrazena dle skutečně ujetých kilometrů,“ řekl primátorův náměstek Pavel Košutek.

Jitka Kočicová z přerovského magistrátu připomněla, že v případě, že by město vyplácelo dopravci kompenzaci podle jím uváděné ceny za jeden kilometr postupem dle smlouvy, došlo by k výraznému přeplacení nabídkové ceny.

Zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..