Na základě pravidelných laboratorních testů bylo zjištěno, že voda v přerovské Laguně není vhodná ke koupání. Nálezy sinic a chlorofylu překročily limity II. stupně. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko.

Koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména dětem, těhotným ženám, lidem trpícím alergií a osobám s oslabeným imunitním systémem.


Sinice (Cyanobacteria, ale také Cyanophyta či Cyanoprokaryota[2]) je kmen nebo oddělení (záleží, zda se jedná o bakteriologické či botanické pojetí) gramnegativních bakterií. Vyznačují se schopností fotosyntézy, při níž vzniká kyslík (tzv. oxygenní typ). Český název této skupiny pochází ze slova sinný, tedy modrý.

Vyskytují se velmi hojně ve vodním prostředí, ale i v půdě a mnohdy také v extrémních podmínkách, jako jsou pouště či polární oblasti. Velmi často také vstupují do symbiotických vztahů. Vyjma endosymbioticky vzniklých plastidů je možné se setkat s mnoha případy, kdy sinice pomáhají svému hostiteli fixovat dusík či uhlík.

Zdroj:  Wikipedie

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..