Dnes byl v 11 hodin oznámen na operační středisko HZS Olomouckého kraje únik nebezpečné látky z proražené nádrže, kterou převážel kamion, nedaleko komunikace z Přerova do Kokor.
 
Řidič nákladního vozidla s návěsem jel ve směru od Přerova na Kokory. Dle zjištěných okolností se plně nevěnoval řízení, když před ním začala brzdit vozidla v důsledku silničního provozu. Prudce zabrzdil a tím došlo k přetržení úchytu, který jistil převážený materiál proti posunutí. Krátce nato si řidič všiml, že mu látka vytéká z návěsu a na prvním možném místě komunikaci opustil. Škoda byla předběžně vyčíslena na 10 000 Kč. Požití alkoholu bylo vyloučeno provedenou dechovou zkouškou.
 
Na místo vyjeli profesionální hasiči z Přerova, kteří po příjezdu zjistili, že z odstaveného kamionu uniklo asi 500 l chlornanu sodného, který řidič převážel v nádrži o objemu 1000 l. Látka unikla jak do půdy, tak na zpevněnou odstavnou plochu, proto velitel zásahu povolal na místo pracovníky životního prostředí.
 
Hasiči na místě postavili dekontaminační stanoviště, v protichemických oblecích průzkumem zjistili, že nádobu nepůjde provizorně utěsnit, ale látka, která zůstala uvnitř, se bude muset přečerpat. Uniklou látku hasiči zasypali sorbentem a v okolí položili také několik sorbčních hadů.
 
Hasiči nebezpečnou látku přečerpali do připravených nádob a místo předali Policii ČR.

Zdroj: HZS Olomouckého kraje / KŘP Olomouckého kraje, foto HZS Olomouckého kraje


Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..