PřerovProhlédnout si opuštěný hotelový dům Strojař od půdy až po střechu budou moci lidé, kteří se v neděli 1. října zapojí do procházky pořádané v rámci Dnů architektury. Organizuje ji spolek Kruh v úzké spolupráci s místními experty, kteří seznámí účastníky s prostorami a historií Strojaře. Ten je místem mnoha vzpomínek Přerovanů, kteří tu žili, ale také objektem, který v posledních letech místním lidem zvedal „tlak“. „Letos je jednotícím tématem českých Dnů architektury „voda“, v případě Přerova pak konkrétně „socialismus nad řekou“.

Součástí bude i krátká přednáška popisující vývoj města a jeho architektury v období socialismu. Na návštěvníky čeká i bohatá ukázka fotodokumentace,“ řekl architekt Jan Horký, který bude po devítipodlažním panelovém domě provázet. Připomněl, že zájemci o jeho přednášku se setkají ve 14 hodin před sokolovnou, odkud se přemístí právě ke Strojaři, k objektu, který v posledních pěti letech vzbudil v Přerově velkou vlnu emocí. Postaven byl v roce 1968 coby ubytovna pro mladé zaměstnance Přerovských strojíren, později patřil armádě, která tam ubytovávala své vojáky a jeho posledním majitelem se stal Přerov. Zastupitelé rozhodli v roce 2016 o koupi Strojaře, byť pro něj neměli konkrétní využití. Obávali se totiž, aby v domě nevznikla ubytovna prosociálně slabé.

Vyslyšeli tím přání celé řady Přerovanů, kteří měli strach, že by se místo v centru stalo problémovou enklávou. „Hotel Strojař jsme koupili od Ministerstva obrany za 42, 5 milionu korun. Objekt, ve kterém se nachází 144 pokojů, je už pátým rokem opuštěný a my pro něj hledáme využití. Letos vypíšeme architektonicko – urbanistickou soutěž, která se má zabývat novou podobou stavby a jejího okolí,“ vzpomněl architekt a zároveň městský radní Horký. Ten má v plánu ukázat lidem nejen interiéry Strojaře, ale v případě příznivého počasí vystoupat až na střechu, a z tohoto nezvyklého místa ukázat Přerov a jeho budovy. Mimo jiné odtud návštěvníci dohlédnou i na blízký Památník jednoty bratrské, kde bude odpolední program pokračovat v kulturním duchu. „Nejen pro návštěvníky Dnů architektury, ale i pro všechny další zájemce, pořádáme od 16 hodin právě u tohoto památníku Žerotínský koncert s dobovou muzikou Rabussa. Součástí koncertu se stane i křest nové knihy, která nese název Kapitoly z výtvarné kultury města Přerova,“ vzpomněla vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná. Obě akce, tedy prohlídka i koncert, jsou bezplatné.

zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..