Přerov – Dny evropského dědictví otevřou také památky na Přerovsku. Letošním ročníkem se nese heslo „Památky a příroda“ – což bude v případě Přerova naplněno. Kromě mnoha „kamenných“ památek si zájemci mohou projít třeba i park Michalov a v něm mají možnost nahlédnout do skleníku, v němž se daří cizokrajným rostlinám. Aktuálně patří mezi nejvýstavnější kousky fíkovník a olivovník.

„V Přerově proběhnou dny Evropského dědictví o víkendu 9. a 10. září. Na zájemce čeká třeba sobotní prohlídka kostela sv. Michala, kterou si mohou projít ve tři hodiny odpoledne s průvodcem. Komentovaná prohlídka druhého přerovského kostela – sv. Vavřince, je naplánována na neděli rovněž na tři hodiny,“ řekla Miroslava Švástová z přerovského magistrátu. Bezplatné prohlídky se budou konat také v Muzeu Komenského, kam mohou návštěvníci přijít v neděli v 9.30, v 11.00, ve 13.30 nebo v 15 hodin. „Naplánovali jsme komentované prohlídky výstavy Poklady z hůry, která přibližuje, jak se dříve žilo na Hané.

Průvodci představí architekturu, interiéry, tradice, zvyky a činnosti v průběhu jednoho roku života na hanáckém venkově. Prohlídky budou dvě a začínají v 10 a ve 14 hodin,“ prozradila Romana Nitková z Muzea Komenského. Muzeum otevře zdarma i Helfštýn, kde jsou v plánu speciální prohlídky s plněním úkolů, prokládané pověstmi a hádankami. Kdo chce středověký hrad zažít v rámci akce.

„Putování po Helfštýně“, měl by být na místě v 10, ve 12, ve 14 a v 16 hodin. Pro zájemce bude rovněž v sobotu zpřístupněný Pravoslavný chrám svatého Cyrila a Metoděje, Městský dům, židovský hřbitov, Památník lovců mamutů a také zámek, zvonice a hasičské muzeum v Dřevohosticích. Přesný rozpis prohlídek je k dispozici na www.ehd.cz.

zdroj: www.prerov.eu

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..