Na Přerovsku platí od prvního srpnového dne opatření, které až do 20. září zakazuje obecné nakládání s povrchovými vodami ze všech vodních toků a nádrží. Zákaz neplatí jen pro město a jeho místní části, ale i pro dalších osmapadesát obcí, spadajících pod Přerov. Opatření vydali úředníci z oddělení vodního hospodářství na doporučení Povodí Moravy.

„Jeho zástupci nás už 18. července vyzvali, ať zvážíme možnost upravit povolené i obecné nakládání s vodami, a to vzhledem ke stávajícímu suchému období a nepříznivé hydrologické situaci,“ uvedl přerovský primátor Vladimír Puchalský. Připomněl, že v minulých dnech došlo ke kritickému snížení průtoků ve vodních tocích, ke snižování hladin rybníků i nádrží a také ke snižování hladiny podzemních vod – čímž dochází ke kyslíkovému deficitu a k vážnému ohrožení vodních a na vodu vázaných ekosystémů.

„Jestliže dnes někdo používá například vodu z Bečvy nebo ze Strhance k zavlažování zahrádky, teď by se měl podobných zvyklostí zdržet – a to až do poloviny září. Zároveň všem doporučujeme v maximální možné míře zachytávat a zadržovat srážkové vody – a pro závlahu přednostně využívat právě tyto srážkové vody,“ vysvětlila Pavla Tomčíková z oddělení vodního hospodářství přerovského magistrátu. Občané, kteří mají platná povolení k odběru povrchových vod, se musí řídit podmínkami, které mají uvedené ve svých povoleních.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..