Krvinka v sukýnce, ruce od krve i rada pro lidi, ať nekrmí komáry…

Kapka krve se stala hlavním motivem výtvarné soutěže, určené dětem z osmi přerovských základních škol. Z nejlepších obrázků i trojrozměrných modelů vznikla výstava, která je od středy 14. června k vidění v kině Hvězda. Návštěvníci si ji mohou prohlédnout do konce prázdnin – a od září budou výtvarná dílka k vidění v přerovské transfúzní stanici, které společně s magistrátem soutěž zorganizovala. Právě 14. června – v den, kdy si připomínáme Světový den dárců krve – si úspěšní mladí výtvarníci převzali z rukou lékařky transfúzní stanice Michaely Černé a náměstka primátora Tomáše Navrátila ocenění.

„Chtěli jsme i touto soutěží zvýšit povědomí lidí o tom, že darovaná krev může zachránit život. Je důležité, aby i touto formou děti nad tématem dárcovství přemýšlely,“ řekla Michaela Černá. Primátorův náměstek Tomáš Navrátil, který má na starosti školství, vyzdvihl velkou účast dětí, které se do klání zapojily. „Porota složená ze zástupců města, nemocnice a učitelů výtvarné výchovy neměla jednoduchý úkol. Školáci se úkolu zhostili na výbornou – a teď je řada na rodičích. Apelujeme na ně, aby navštívili transfúzní stanici a přispěli svou kapkou krve. Podpoří tak myšlenku, kterou jejich děti do svých děl vtiskly,“ konstatoval. Školáci ke svým dílkům připsali i svou úvahu, která jim v hodině výtvarné výchovy vedla ruku. Tak třeba deváťačky ze Základní školy Želatovská Tereza Jemelková, Nikola Králíková a Marie Lamrová vzkazují: „Pod heslem „Nemusíš být doktor k tomu, abys mohl zachránit život“ jsme se snažily upozornit na důležitost lidské spolupráce a solidarity.“ Michaela Handlová ze Základní školy U tenisu zase do svého obrázku „propašovala“ vtip, když pod jejíma rukama vznikla na papíře zákazová značka, které lidem doporučuje, ať zbytečně nekrmí komáry – a raději svou krev zužitkují jinak. Sabina Horáková z téže školy zase ztvárnila ruce potřísněné krví a k obrázku dodala i větu: „Chtěla jsem poukázat na to, že každý z nás může podat pomocnou ruku a darovat krev.“ Jedna z nejmladších účastnic soutěže, prvňačka Barbora Chytilová, své dílko pojala – jak sama řekla – kamarádsky. Krvinku představila jako kámošku v sukýnce, která je laskavá a přátelská.


Soutěž byla vyhlášena v pěti kategoriích. První tři byly věkové – 6 až 8 let, 9 až 12 let a 13 až 15 let. Další kategorií je společná práce více dětí z prvního a druhého stupně – a poslední kategorií byly práce zpracované pomocí počítačové techniky.

Výherci výtvarné soutěže:

Kategorie 6 až 8 let

  1. místo: Laura Markovičová, 2. místo: Kevin Mirga, 3. místo: Barbora Chytilová

Kategorie 9 až 12 let

  1. místo: Eliška Gremlicová, 2. místo: Nikola Cermanová, 3. místo: Sabina Horáková

Kategorie 13 až 15 let

  1. místo: Michaela Handlová, 2. místo: Petra Černá, 3. místo Julie Indráková

Kategorie „Společná práce“

  1. místo: Základní škola Svisle (Tomáš Pavelka, Matyáš Trucla, Radek Zbořil, Marie Caletková)
  2. místo: Základní škola Svisle (Dominik Procházka, Radim Doležel)
  3. místo: Základní škola Za Mlýnem (Samuel Punge)

Kategorie „Práce zpracované pomocí počítačové techniky“

  1. místo: Barbora Bubeníková
  2. místo: Tereza Jemelková, Nikola Králíková a Marie Lamrová
  3. místo: Karolína Kissová

Foto: Školáci si věcné ceny převzali v kině Hvězda. Jednou z odměn bylo i následné promítání filmu Tajný život mazlíčků. CELÁ FOTOGALERIE ZDE

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..