Přerov – Sté narozeniny republiky se v Přerově budou slavit ve velkém stylu a to nejen v čase výročí zrodu. Slavit se bude celý rok 2018 od ledna až do prosince. Zástupci města a kulturních organizací začali už teď připravovat program, který je příslibem celé řady vzpomínkových výstav, ale i besed, koncertů či filmových představení. Československo, narozené 28. října roku 1918, bude připomínáno i při akcích dětí či seniorů. Organizátoři vyzývají představitele přerovských firem či organizací, aby se také do oslav zapojili a podpořili tak akci nazvanou „100letá Republika“.

Mají-li zájem přispět, ať už finančně či organizátorsky, mohou se obrátit přímo na Kancelář primátora. Právě tady se totiž soustředí všechny programy, spojené s oslavami,“ uvedla vedoucí kanceláře Daniela Novotná, jejíž mail daniela.novotna@prerov.eu mohou zájemci využít k návrhům spolupráce. Zástupci města už od začátku jara dávají dohromady nápady, jak republiku oslavit a přinést tak Přerovanům nejen exkurzi do historie, ale i zábavu, která k narozeninám prostě patří. „Oslovili jsme vedoucí našich městských organizací, aby se pokusili načrtnout atraktivní program. Celou akci pochopitelně budeme pořádat ve spolupráci s Muzeem Komenského,“ zmínil náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil. Právě muzejníci, coby nositelé historie, připravují na rok 2018 dvě výstavy, ale také komentované prohlídky a přednáškové cykly.

První březnový den otevřou úvodní část výstavy Republika, která připomene období první republiky, okupace a osvobození a nakonec i poválečné období završené komunistickým převratem v roce 1948. „Druhou část výstavy zahájíme 16. srpna a v této expozici se budeme soustředit na budování socialismu, čas Pražského jara, období normalizace a také konce komunistického režimu,“ řekla vedoucí výstavního a programového oddělení muzea Romana Nitková. Prozradila, že v rámci těchto zajímavých výstav se lidé dozvědí třeba důležité milníky z vývoje Přerova, představen jim bude běžný život občanů, ale i politický charakter doby. Expozice bude „retro exkurzí“, která vzpomene, jak lidé bydleli, jak trávili volný čas, nebo jaké služby či obchody využívali.

Výprava do stoleté minulosti, kterou připraví historici, bude obohacena o celou řadu dalších akcí. „V našich dvou galeriích, na Horním náměstí a v Pasáži, připravíme pro návštěvníky také několik výstav. Na nich vzpomeneme přerovského rodáka Františka Rasche, který byl účastníkem vzpoury proti Rakousku – Uhersku v Boce Kotorské. A počítáme třeba i s expozicí, která vyzdvihne významné ženy přerovské historie,“ nastínil ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček. Připomněl, že se Přerované mohou těšiti na řadu koncertů, pořádaných pod hlavičkou „100letá Republika“ a nebo také na festival prvorepublikového filmu v kině Hvězda.

Program už se chystá také v knihovně. Její ředitel Pavel Cimbálník prozradil, že připravují znalostní, výtvarnou i literární soutěž, besedu s historikem, výstavy a také příměstský tábor pro děti zaměřený na výročí republiky. Besedy spojené s promítáním filmů čekají i na obyvatele Domova pro seniory. A prostor pro další nápady je stále otevřený. „Protože jsme oslovili zástupce firem či organizací s výzvou, aby se společně s námi zapojili do celoroční programové nabídky, nebo se na akcích podíleli sponzorsky, považujeme za samozřejmé, že se s nimi setkáme a budeme o možnostech spolupráce debatovat. Setkání plánujeme na září a přesný termín včas zveřejníme,“ přislíbil na závěr primátorův náměstek Tomáš Navrátil.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..