Přerov – Ocenění „Přerovská stavba roku 2016“ a s ním spojenou finanční odměnu ve výši 50 tisíc korun převzali ve středu 31. května z rukou primátora města Vladimíra Puchalského dva soutěžící. Titulem „Novostavba roku“ se může pyšnit objekt výrobní a skladovací haly s administrativou, která stojí na adrese Gen. Fajtla 14. V kategorii „Panelový dům“ oslovil porotu dům Kosmákova 50 až 58. Odborná porota se letos rozhodla neudělit cenu v kategorii „Fasáda rekonstrukce“. Bez ceny zůstává i kategorie „Interiér“, do níž nepřišla žádná přihláška.

U skladovací haly porotci ocenili především jednoduché řešení, které nerozlišuje administrativní a průmyslovou část. Líbilo se jim, že pohledový plášť je osazen architektonicky velkorysými okny, vyzdvihli i prosklení výrobních prostor. A ve zprávě radním města, která odůvodňovala, proč ze tří přihlášených staveb je tato nejzdařilejší, mimo jiné zdůraznili i toto: „Použití železobetonového pláště není samoúčelné, těžký obvodový plášť akumuluje teplo a dobře funguje z hlediska tepelné setrvačnosti.

Odpadní teplo z kompresorovny je tak dále využíváno jako zdroj tepla.“ U výběru panelového domu, kam bylo přihlášeno osm realizací, přesvědčila porotu rovněž jednoduchost a střídmé barevné řešení fasády. V odůvodnění porotci píší: „Původně se jednalo o dva deskové domy. Jeden tinkturově zelený a druhý oranžový. Nyní jsou sjednoceny světlou omítkou s barevným akcentem v balkonových sekcích a obkladech vstupů. Každý vstup má jeden barevný odstín a tato barva je promítnuta i do keramického obkladu vstupu a zábradlí balkonů, které se s výškou barevně zjemňuje.“

Výherci získali od města i ceduli, kterou mohou umístit na fasádu domu coby připomínku úspěšné stavby.


 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..