Divadelní festival ochotnických souborů Dostavníčko s divadlem má letos první PŮLKULATINY!!! Oslavíme ho pořádnou porcí humoru, akce, zamyšlení i napětí, zkrátka svělým divadlem.

Je to už pět let poté, co jsme nesměle vyzkoušeli nultý ročník malého festiválku. Díky divadelním nadšencům, spozorům a hlavně díky divákům přežil celých 5 let. Za to děkujeme a jako dík jsme připravili nabitý program na všechny prázdninové čtvrtky a k tomu ještě jeden předprázninový.

Začátky představení budou znovu ve 20:00, aby jste si užili báječnou večerní divadelní atmosféru ještě lépe. Zajistili jsme více židlí k sezení, aby nikdo nemusel během představení stát. Zajistili jsme i prodej lístků před představeními přímo na místě pro ty, kteří se přes den do MIC prostě nedostanou.

Předprodej a rezervace lístků:

  • Přímo v MIC – vchod z nám. TGM a to v po-pá: 8,00 – 17,00 hodin, so: 8,00 – 12,00
  • Telefonicky na čísle 581 587 777
  • Elektronicky na e-mailové adrese mic@kis-prerov.cz

Akce koná za finanční spoluúčasti Olomouckého kraje.


Program:

29.6

The Impro Džow The Impro Džow

Tahle brněnská partička vás pobaví improvizačním divadlem na Kainarovská témata. Režie se ujmou sami diváci!!!
6.7

DS J.K.Tyl České Budějovice ANI ZA MILION

Dáma z nejvyšší francouzské společnosti a zpustlý strážce majáku spolu stráví den a noc na Bohem zapomenutém místě, bojují o holý život a mají společné tajemství, které navždy spojí jejich životy. Jisté je pouze to, že pod rouškou humoru se skrývá vrah…
13.7

Divadlo Devítka, spolek MAYDAY

John Brown je londýnský taxikář, kterému se díky přísně dodržovanému harmonogramu daří tajit skutečnost, že má dvě manželky. Jednoho dne se mu však vinou malé nehody vše zhroutí a stane se předmětem horlivého zájmu místních policistů a novinářů. Rozjíždí se velký kolotoč lží…
20.7

DS Svatopluk
Hodonín
Poslední doutník

Poslední doutník je divadelní představení ve čtyřech dějstvích předního finského dramatika, píšícího švédsky. Již řadu let je populární na celém světě. Hra má pikantní příchuť. Potvrzuje známé rčení, že láska kvete v každém věku a dokazuje, že erotika není jen výsadou mládí.
27.7

Divadelní soubor AMADIS, Brno DVA

Tragikomedie o tom, co všechno se za jediný večer může odehrát v obyčejné hospodě jednoho večera v průměrné hospodě v severní Anglii. Všech 14 postav včetně ústřední dvojice majitelů hospody, zahrají jen 2 herci!
3.8

divadlo poPUD Ovce v mém domě (a jiná sociální dramata)

V kulturním pořadu seznámíme diváky s nespravedlivě opomíjeným autorem komedií Pierrem Henrim Camim, odhalíme esenci jeho „suchého“ humoru i kořeny jeho poněkud morbidních zápletek a point. Za necelou hodinu si Camiho zamilujete!
10.8

Divadlo Stodola Ženy v ringu
aneb vše o ženách

Celý život vedou ženy svůj boj na výslunní společnosti. A je jim jedno kdo jsou, jaké mají povolání, jak jsou staré….bojují své drobné příběhy…
17.8

Mrsťa Prsťa Kouřim Mnoho povyku pro nic

Karetně nekorektní komedie v jarmarečním hávu o síle pomluvy a slabosti nejen něžného pohlaví.
24.8

Divadelní klub Jirásek Commedia à la carte

Jak se poperou trosečníci z daleké Sardinie se statusy uprchlíků? Autorská crazy komedie českolipských ochotníků vychází z improvizovaného divadla renesanční Itálie a přináší s sebou tradiční jiráskovský humor z pera scénáristy a režiséra Václava Klapky.
31.8 Divadlo Exil Play Strindberg Černá komedie ve stylu Války Roseových. každé manželství plodí myšlenu na vraždu. Život je nepřetržitá bitva.

 


1. Pátý ročník Dostavníčka s divadlem slibuje bohatý program. Kolik představení Mezi hradbami uvidíme? A jak náročné je během prázdnin zajistit ochotnická představení?

Letos na nás čeká celkem 10 představení. Namixovali jsme směsku komedií, klasiky, detektivního žánru a dokonce letos poprvé i improvizační divadlo. Je pravda, že letní měsíce bývaly zpravidla divadelní prázdniny, ale v poslední době můžeme kolem sebe sledovat spoustu letních divadelních akcí, takže divadelní soubory, kterých je v Česku opravdu dost, jsou už na letní hraní připravené. Navíc to vypadá, že přerovské Dostavníčko si získalo jméno a oblibu nejen u diváctva, ale i u vystupujících. A tak jediným problémem je sladit termíny. Doufáme, že se to letos povedlo.

2. Při výběru divadel jste limitováni malou scénou Mezi hradbami, je proto výběr her složitý?

Výběr her není v tomto ohledu nijak složitý. Myslím, že se nám podařilo udělat dobrou přihlášku – všechny parametry a případná omezení jsou souborům známy dopředu a je zpravidla na nich, jestli svou inscenaci přihlásí, či nikoliv. Snad jen někdy nás mrzí, že některé z her, které bychom v Přerově vidět chtěli, se prostě na hradby nevejdou. Za těmi holt musí přerovští diváci jinam…

3. Na které představení se vy osobně nejvíce těšíte a proč?

Já se samozřejmě těším na celý festival. Spíš ale, která mne zajímají. Například hned komedie Ani za milion – hrála ji Míša Kuklová s Marcelem Vašinkou v režii naší dlouholeté režisérky Vlasty Hartlové a já, snad díky tomu, jsem měl možnost napsat k ní hudbu. Jsem opravdu zvědavý, jak se to vydaří ochotníkům z Budějovic. Potom mne zajímá Commedia à la carte Divadelní klubu Jirásek z České Lípy. Jejich poslední vystoupení v Přerově bylo skvělé. Ale v zásadě bych tu mohl uvést všechna představení.

4. Jaký máte ohlas na Dostavníčko, kolik lidí průměrně chodí na jednotlivá představení?

Ohlas je vskutku potěšující. V zásadě míváme vyprodáno. Navíc daleko doředu – klidně hned na začátku prázdnin. Už i letos bez jediného plakátu je prodána skoro polovina vstupenek, které jsme dali do předprodeje. Také proto jsme přišli s možností koupit si lístky před představením. Prostě do předprodeje dáváme jen polovinu lístků, aby nějaké zbyly i pro ty, co se rozmyslí později. Vím, že je to proti obchodní logice, ale my to neděláme pro peníze. Stačí, abychom nedopláceli z vlastního. To se ostatně hned ukáže, protože jsme letos nedosáhli na dotaci z města. Uvidíme, jestli má festival tolik fanoušků, aby přežil. My věříme, že ano.

5. Má scéna Mezi hradbami jinou atmosféru než kamenná divadla? V případě špatného počasí (fakt vám přeji teplé letní večery) máte alternativní scénu?

Scéna mezi hradbami je malebná, pro diváka má jistě svoje kouzlo. Pro herce to kouzlo spočívá v nutnosti přizpůsobit se, reagovat jinak, než byli zvyklí – zkrátka představení má osobitou atmosféru. Samozřejmě, když neprší. V tom případě máme zajištěný sál v Klubu Teplo, který je i větší a vystupující se tam možná cítí jistěji. Kdybychom ale nechali hlasovat diváky, na 100% by vybrali hradby.

6. Zahrajete pro domácí publikum během léta představení pod oblohou i vy s Dostavníkem?

My s Dostavníkem zpravidla na Dostavníčku nehrajeme. Chceme dát příležitost hlavně přespolním ochotníkům a některým tak i pomalu splácet dluh za letitou možnost si zahrát zase u nich. U nás to dlouhou dobu nebylo možné, takže teď, když se našel vhodný prostor, zveme na oplátku soubory z Kroměříže, Jiříkovic, Václavova, Sázavy, Sokolova a další. Snad jen v případě výpadku, jak už se jednou stalo, zaskakujeme za zrušené představení. Tak uvidíme – možná přijde i kouzelník…

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..