Šumperk/Přerov – Dobrovolná jednotka Přerov I – Město se v sobotu 27. 5. 2017 zúčastnila krajského kola soutěže ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel, pořádanou HZS Olomouckého kraje na požární stanici v Šumperku. Za každý územní odbor byly nominovány 2 jednotky. Za ÚO Přerov se nominovaly jednotky Přerov a Osek nad Bečvou.

Cílem soutěže je vyřešit scénář autonehody tak, jako v reálu. Družstvo postupně musí provést zajištění místa simulované nehody, zajistit opatření proti vzniku požáru, vstoupit do vozidla s pacientem, kterého následně vyprostí ven z vozu. Na celý pokus je 20 minut a hodnotí se celá řada věcí (komunikace, rozhodování velitele, postupy, bezpečnost, důmyslnost, práce s vybavením, správné použití nástrojů).

Přerovská jednotka měla vylosovaný scénář, kdy jedno vozidlo je na střeše a druhé je na boku. Navíc je prostor zmenšen barelem s vodou. Po průzkumu velitel rozhodl, že zdravotník vstoupí do vozu po rozbití zadního okna, ošetří pacienta a následně se bude tento pacient vytahovat po odstranění zadních dveří. Jako jediná zúčastněná jednotka nakonec nemuseli použít hydraulické nářadí a zbytečně vozidlo takzvaně rozstříhat, což bylo kladně hodnoceno rozhodčími. Dále bylo velice kladně hodnoceno, jakou úroveň znalostí a profesionální přístup mají členové v oblasti poskytnutí zdravotní pomoci.

Přerovská jednotka se takovéto soutěže účastnila poprvé. Těmto postupům a činnostem se věnují jen v rámci výcviků a ukázek pro veřejnost. V celkovém pořadí se nakonec umístili na prvním místě za Olomoucký kraj a překonaly dobrovolné jednotky, které pravidelně v reálu zasahují u nehod. Postupují do dalšího kola a v září se zúčastní celorepublikové soutěže v záchraně osob z vozidel, kde poměří své dovednosti


 

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..