Přerov – Nedostatečná nebo nesprávně prováděná hygiena rukou může vést k šíření infekčních chorob a průjmových onemocnění. Nejen děti, ale i dospělí přitom toto riziko mnohdy podceňují. Nemocnice Přerov, člen skupiny AGEL, se proto rozhodla podpořit osvětu ohledně hygieny rukou a připojí se k oslavám světového Dne hygieny rukou, který vyhlašuje Světová zdravotnická organizace WHO. Zájemcům z řad dětí i dospělých předvedou zdravotníci v pátek 5. května správné mytí a dezinfekci rukou a nabídnou i výklad ohledně rizika přenosu infekcí.

„Mytí rukou obvykle připomínáme jen malým dětem, bohužel i řada dospělých si nemyje ruce vždy, kdy by měla. Drtivá většina lidí si navíc myje ruce nedostatečně důkladně, v důsledku čehož opět roste riziko přenosu chorob. Ruce je potřeba mýt si hlavně po toaletě, ale také před i po jídle, po zakašlání, kýchnutí i smrkání a také po jakémkoliv návratu z venku,“ vyjmenovává Mgr. Zuzana Krčková, hlavní sestra Nemocnice Přerov, s tím, že navíc nestačí umýt si jen dlaně, ale je potřeba umývat ruce i shora a mezi prsty, v oblasti zápěstí pod hodinkami, což jsou nejčastěji opomíjená místa.

V rámci Dne hygieny rukou v Nemocnici Přerov budou zdravotníci zájemcům z řad široké veřejnosti správné mytí rukou názorně ukazovat a jejich techniku opravovat. Kromě toho také zdarma nabídnou všem příchozím i ucelené informace ohledně závažnosti rizik nedostatečné hygieny a zodpoví zvídavé dotazy zájemců. V neposlední řadě je pak cílem zdravotníků motivovat návštěvníky i k důslednému vyžadování takovéto hygieny od okolí – ať už od blízkých, nebo třeba i od zdravotnického personálu,který rovněž může být přenašečem choroby.

Zájemci o informace ohledně významu hygieny rukou mohou přicházet do vestibulu mezi lékárnou a RDG oddělením Nemocnice Přerov v pátek 5. května od 9.00 do 12.00 hodin.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..