Přerov – Zřízení jedné logopedické třídy pro žáky se závažnými vadami řeči odsouhlasili na svém posledním dubnovém zasedání přerovští radní. Třída bude otevřena 1.září v Základní škole J. A. Komenského v Předmostí a už teď eviduje ředitelka školy zájemce.

„V letošním roce tato základní škola spolupracovala s jedním logopedickým centrem v Olomouci – a to zejména z důvodů navýšení počtu žáků s řečovými dysfunkcemi. Při společných jednáních pak bylo potvrzeno, že specifická oblast – náprava komunikační gramotnosti, není v Přerově a okolí dostatečně zabezpečena,“ uvedl náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO). Jak dále podotkl, v současné době musí rodiče s dětmi, které mají tento problém, dojíždět do ZŠ a MŠ logopedická v Olomouci, jejíž kapacita je dlouhodobě přetížena. Proto vznikla potřeba, aby měly děti v Přerově své zázemí.

„Jednat se bude o první třídu výhradě pro děti se závažnými logopedickými vadami, tedy pro žáky s diagnostikovaným 3. stupněm podpůrných opatření. Vyučovat je bude speciální pedagog, který má státní zkoušku z logopedie,“ konstatovala ředitelka Základní školy J. A. Komenského Věra Václavíčková.

Podle ní je důležité, aby děti s řečovými vadami byly včas podchyceny a jejich problém aktivně řešen, protože pak se zvyšuje jejich šance se v dalších letech lehce včlenit do běžné třídy. „Pro děti i jejich rodiče to bude vítaná změna. Musím říct, že ne všichni rodiče měli dříve možnost vozit děti do speciální třídy v Olomouci, nebo pro ně bylo složité či neakceptovatelné mít děti na internátě,“ reagovala na rozhodnutí rady města vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..