Přerov – V souvislosti se začínající cyklistickou sezónou se nám na Přerovsku, zejména ve městě Přerov zvyšuje počet trestných činů krádeží vloupáním do sklepů, kdy hlavním předmětem zájmu jsou především jízdní kola, které zloději ukradnou a následně zpeněží. Od začátku letošního roku do začátku dubna jsme zaznamenali celkem 11 vniknutí do sklepních prostor nebo koláren.

Do března byly vykradeny tři tyto prostor, ale jen v měsíci březnu se počet zvýšil o dalších osm případů. Celková škoda zejména na odcizených kolech, ale v menší míře i na poškození byla vyčíslena na 118 450 Kč. Ke krádežím dochází v kteroukoliv dobu, jak denní, tak i noční.Poslední případ šetří policisté od soboty, kdy neznámý pachatel vypáčil vchodové dveře v Přerově na ulici Dvořákova a sešel do sklepa, kde z jedné kóje odstranil visací zámek a odcizil z něho jízdní kolo v hodnotě 16 000 Kč.

Proto se obracíme na veřejnost, aby více dbala o své majetky a lépe si je zabezpečovala. Obytné domy lze zabezpečit vlastními kamerovými systémy, kdy záznamy z těchto kamer mohou policistům dopomoci k odhalení pachatele krádeže, ale i jiného protiprávního jednání. Již samotné upozornění nebo vylepení štítku na objekt, že je vybaven bezpečnostním systémem, může mít vliv na rozhodnutí pachatele, jestli se středem zájmu stane váš dům, nebo půjde „o dům dále“.

Nájemníci by si měli uvědomovat i vlastní odpovědnost za to, koho pustí do domu. Osoby, které se mohou po domě pohybovat, mají své klíče, ale pokud pustíte dovnitř neznámého člověka, který si vymyslí legendu, že jde někoho navštívit nebo někomu nese zboží, může to mít následky v podobě vykradeného nejen sklepního prostoru, ale třeba i bytu. Volně přístupné a otevřené vchodové dveře do domu jsou pro pachatele tou nejsnadnější cestou, jak se dostat k vašemu majetku.

Obyvatelé domu by měli být pozorní i v případě, pokud uslyší, zejména v nočních hodinách neobvyklý hluk a měli by neprodleně kontaktovat policii, aby zkontrolovala, zda nedochází k protiprávnímu jednání. Není v silách policistů, aby hlídali a kontrolovali každý objekt. I sebelepší zabezpečení je překonatelné, ale každý občan se svým způsobem podílí na ochraně a zabezpečení společného objektu, který obývají a zda se v něm budou cítit bezpečně.

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..