Včera ráno zastavil řidič s vozidlem Hyundai na ulici Kouřilkova v Přerově. Při vysedání z auta si nevšiml ve zpětném zrcátku přijíždějícího cyklistu a otevřel dveře, které jízdu na kole 75letého muže ukončily. Došlo ke střetu a pádu seniora na vozovku. Lehce zraněný cyklista byl z místa nehody převezen policejní hlídkou do nemocnice na ošetření. Na vozidle ani na kole žádná majetková škoda nevznikla. Nehoda je nadále v šetření.

S nastupujícím pěkným a teplým počasím se podstatně zvýšil počet cyklistů na komunikacích. Řidiči by měli dbát zvýšené opatrnosti a ohleduplnosti vůči osobám pohybujících se na jízdním kole. Nic to ale nemění na faktu, že i cyklisté jsou ze zákona řidiči a musí dodržovat stejná pravidla silničního provozu. Pokud je vedle komunikace zbudovaná cyklostezka jsou povinni ji použít. Stejně jako řidič motorového vozidla, ani cyklista nemůže jet pod vlivem alkoholu a hrozí mu stejné sankce. Než vyjedou na silnici, je nutné kontrolovat povinné vybavení kola, které je nezbytné pro jízdu. Cyklisté by také neměli zapomínat na používání reflexních prvků zejména za snížené viditelnosti, aby je dokázal řidič zahlédnout i na větší vzdálenost. Cyklistická přilba je ze zákona povinná pouze u dětí do 18 let, ale určitě doporučujeme její používání i dospělými, kterým může, stejně jako dětem, pomoci od vážných zranění a úrazů hlavy. Chrání tím hlavně svůj život a zdraví. Řidiči motorových vozidel by neměli bezdůvodně ohrožovat cyklisty a předvídat jejich případné reakce a naopak cyklisté by si měli uvědomit, že jim silnice nepatří a měli by dbát zvýšené opatrnosti. Společně s chodci patří mezi nejohroženější skupinou, co se týče následků při nehodě.

Od začátku března jsou evidovány již 4 nehody, které zavinili cyklisté, z toho se v jednom případě jednalo o dítě. U dvou z nich bylo zjištěno požití alkoholu.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..