Přerov – Šité modely prezentované na hliněných figurách, keramické reliéfy dekorované roztaveným sklem, originální gumotisk nebo techniky využívající korek budou lákadlem letošní tradiční jarní Absolventské výstavy žáků výtvarného oboru Základní umělecké školy Bedřicha Kozánka v Přerově. Výzva mladých výtvarníků pro letošní expozici v Galerii města Přerova se nese vedle klasických kreseb, maleb a grafik v duchu keramického tvoření.

„Letošním lákadlem je určitě sada keramických postýlek s šitými peřinkami nebo skupina tří keramických tlouštíků,“ láká k prohlídce trojrozměrných objektů učitelka výtvarného oboru ZUŠ Světlana Lašáková. Od žáků z její umělecké dílny budou zastoupeny vedle klasiky třeba práce tvořené kombinovanou technikou jako gumotisky nebo kolorovaný tisk, chybět opětně budou návštěvníky galerie oblíbené židle, opracované originálními výtvarnými technikami. „Úplnou novinkou jsou textilní výtvarné kreace prezentované na figurální keramice,“ zve Lašáková.

„Smyslem výstavy není představit jen samé talenty, ale ukázat všechny práce žáků, kteří do výtvarky chodí třeba jen pro zábavu. A jejich odměnou za dlouholetou snahu je právě prezentace v městské galerii,“ říká vedoucí výtvarného oboru ZUŠ Vladislav Časta. „Celkem se letos v galerii představí 32 absolventů. Všichni pedagogové vybírali exponáty velmi zodpovědně a výstava bude širokého záběru i přesto, že některé práce budou ve stejném termínu instalovány na krajské přehlídce základních uměleckých škol ve Šternberku,“doplnil Časta. I tak bude podle něj k vidění bezmála 200 exponátů.

V galerii na Horním náměstí se představí i žáci ze třídy pedagožky Lenky Březinové. Z její třídy pochází soubor portrétů nebo malby na plátně. Podstatou absolventské výstavy je prezentovat nejzdařilejší práce, které vznikly během uplynulých let žákovy docházky. Žáci během studia projdou a okusí všechna výtvarná odvětví, jednotlivými ročníky docházky se prolínají tři tematické okruhy, a sice kresba z představy, kresba podle skutečnosti a návrhová kresba. Vedle toho mladí studenti okusí například i sochařské modelování, tvorbu reliéfů či portrétní nebo figurální plastiku. Talentové zkoušky do výtvarného oboru se letos konají 14. nebo 15. června v 16.30 hodin v prostorách v Máchově ulici 10 v Přerově.

Jubilejní pátý ročník přehlídky tvorby absolventů prvního i druhého stupně ZUŠ odstartuje vernisáží ve středu 3. května v 17 hodin za hudebního doprovodu žákovské formace ZUŠ Drum Kids pod vedením Radomíra Hrůzy. Výstava potrvá do neděle 28. května.

 


Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..