Zájemci z Přerovska a okolí mohli ve čtvrtek  v přerovské nemocnici absolvovat bezplatné měření krevního tlaku, stanovení kladiny cukru v těle nebo vyšetření moči. Cílem těchto vyšetření je zajištění prevence onemocnění ledvin, které trápí každého desátého Čecha. 

„Onemocnění ledvin často nebývá na člověku nijak znát. Skoro polovina pacientů, kteří jsou odkázáni na dialýzu, zpozoruje potíže až v momentě, kdy již dojde k selhání ledvin. K prevenci proto zveme a vyzýváme skutečně všechny,“ říká primář hemodialyzačního oddělení Nemocnice Přerov MUDr. Pavel Hejduk s tím, že včasná diagnóza může pomoci vyhnout se dialýze nebo alespoň dialyzační léčbu oddálit.

Smyslem Dne ledvin je prevence vzniku onemocnění ledvin, případně jejich včasný záchyt. „Pokud mají lidé jakékoliv podezření na onemocnění ledvin, například mají nezvykle zbarvenou či zpěněnou moč, močí málo nebo naopak velmi často, mají problémy se zadržováním tekutin v těle nebo bolest v bederní oblasti, ať se určitě přijdou nechat prohlédnout“ doporučuje primář.

Přerovská nemocnice pořádá dny prevence pravidelně. V loňském roce jste si mohli nechat zkontrolovat také oči v rámci Den prevence zeleného zákalu.

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..