Přerov – Šest třicetimetrových letitých topolů, které rostou u Laguny, půjdou k zemi. Dřeviny jsou ve špatném zdravotním stavu a jejich kořeny narušují asfaltový chodník, který čeká v letošním roce oprava. S kácením se má začít 15. března a do týdne by měla mít firma hotovo.

Pokud nebudou vhodné klimatické podmínky, může se termín o nějaký den posunout. Odborný posudek konstatuje, že stromy jsou už ve stádiu starých jedinců, u nichž se projevuje stagnace růstu, snížená stabilita, ústup koruny a výraznější výskyt suchých a odumřelých větví.

 

„Postranní větve mají sklon růst příliš do délky, což vede k přetížení korun stromů na jednu stranu – a tím ke snížení jejich stability. Topoly se těžko stabilizují řezem, kdy by zůstala primární koruna zachována a strom by byl provozně bezpečný,“ vysvětlila Hedvika Hubáčková z přerovského magistrátu, která má na starosti zeleň města.

 

Zdůraznila i to, že některé stromy už nebezpečně nadzvedávají chodníky. Dendrologické posouzení vypracované arboristou Radovanem Kučerou konstatuje, že topoly jsou na hranici své životnosti, proto doporučuje jejich pokácení a nahrazení jiným,vhodnějším druhem.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..