Přerov – Zatím jen na zkoušku a pouze na dvou pečlivě vytipovaných místech v Přerově bude poprvé zavedena takzvaná mozaikovitá neboli postupná seč trávníku. Prakticky to bude znamenat, že na jedné ploše trávy nebude porost kosen na jednotnou délku, ale naopak některá místa budou záměrně ponechána k růstu vysoké trávy.

V prostoru tak vzniknou zajímavé kontrasty nebo dokonce i obrazce. „Mozaikovitá seč je nejen zajímavá na pohled, ale i prospěšná. Díky vyššímu porostu je v zemi lépe zadržována vláha, plochy vykazují výrazně menší povrchové teploty a tvoří životní prostor zejména pro bezobratlé, kteří se zde mohou rozmnožovat,“ uvedl radní města Přerova Jan Horký (SpP). Jak dále řekl, díky delšímu období bez sečení mohou traviny a byliny v takových plochách vykvést či dokonce vysemenit, což zase vnese do městského prostoru trochu přírodního rázu.

Do pilotního projektu mozaikovité seče byly v první fázi vybrány dvě lokality – trávník u křižovatky Velké Novosady -Komenského – Kojetínská a louka v Žebračce. Pokud se tento způsob údržby zeleně ujme, budou plochy v příštím roce rozšířeny.

„Tento typ sečení byl v Přerově poprvé testován v roce 2015 ve Wurmově ulici, kde nesečené plochy formovaly ostré geometrické obrazce. Tehdejší suché léto nám ukázalo, že vynechání jedné či dvou sečí působí pozitivně na zachovalý porost – plochy zůstaly déle zelené a povrchová teplota byla v nesečených plochách asi o 7 stupňů nižší, než na sluncem sežehnutém strništi,“ vzpomněl Václav Závěšický, člen komise pro životní prostředí.

Podle něj je přístup postupné seče užíván i v krajinářské a zahradní architektuře – ale není možné tento způsob používat bez rozmyslu a všude tam, kde roste tráva. Aby Přerované věděli, že trávník je takto udržován záměrně a nepodezřívali správce zeleně, že kousek plochy zapomněl posekat – budou o mozaikovité seči informováni přímo namístě prostřednictvím cedulek.

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..