Dnes je den svatého Valentýna a svátek slaví všichni zamilovaní. Minulý rok si tento den připomnělo dokonce až 44  % Čechů. Někteří ho považují za svátek, který je tu hlavně pro obchodníky. Přerovští prodejci se však shodují, že tržby se na proti jiným únorovým dnům zásadně neliší.

Muži nejčastěji obdarovávají ženy květinou. Podle vedoucí prodejny květin Amazonka Ivy Vacenovské už tradičně vedou růže. „V posledních letech se zvyšuje počet zákazníků, kteří to, jak se říká, neodbudou jednou růží, ale vážeme kytice ze sedmi nebo klidně i z deseti. Stále častěji přibývají také rozvozy květin“ říká.

Lidé spíše než okázalým darům dávají na Valentýna přednost malým pozornostem. Vedle květin to bývá nejčastěji také čokoláda. Na tento svátek se každoročně těší také restauratéři. V některých podnicích si můžete dokonce objednat i speciální Valentýnské menu.

Den sv. Valentýna má také své odpůrce, kteří jej často považují za komerční výmysl z Ameriky. „Valentýna neslavím, láska by se měla dokazovat pořád a ne jednou za rok“ odpověděl jeden ze studentů Střední škola gastronomie a služeb na otázku, zdali si 14. února připomíná den zamilovaných. Někteří z Čechů tak raději dávají přednost českému svátku lásky 1. máji. Podle obchodníků je však Valentýnu v patách jiný den a to 8. březen, na který připadá MDŽ.

 

Zdroj obrázku: http://www.protext.cz/zprava.php?id=22291

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..