V posledních letech se stále zvyšuje potřeba darované krve a dárci ročně zachrání i přes miliony životů. Avšak bezplatný odběr krve mladé lidi příliš neláká. Přerovská nemocnice se proto snaží nalákat nové dárce například na soutěž o wellness pobyt.

V posledních letech pozorujeme pořád menší zájem o darování především u mladých lidí, ale i u vyšších věkových kategorií. Přísun nových dárců nám nestačí pokrýt jejich úbytek“ říká primář transfúzního oddělení Štefan Repovský. Nemocnice se proto rozhodla dnes 15. února uspořádat pro dárce soutěž. Ti co dnes podstoupili odběr krve mají možnost vyhrát wellness pobyt.

Darovat krev přitom nemůže úplně každý, ale musí splnit předem stanovené podmínky. Důležité je pohybovat se ve věkovém rozmezí od 18-65 let a mít požadovanou hmotnost nad 50 kg. Navíc by měl být jedinec v dobré zdravotní kondici a neměl by trpět žádnou z dlouhodobých nemocí jako například cukrovka nebo nádorové či infekční onemocnění.

Odběr krve a plazmy je v Přerově bezplaný, největší odměnou pro dárce je tak dobrý pocit. Červený kříž pravidelně dárce krve oceňuje. Za 10 odběrů můžete získat bronzová medaili Prof. MUDr. Jana Janského. Nejvyšší ocenění je za 250 odběrů a je udělováno jednou za dva roky na celostátním shromáždění. V Přerově však žije zatím jediný člověk, který tohoto ocenění dosáhl.

 

 

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..