Auta stojící na přerovských silnicích, k nimž se nikdo nehlásí, teď mohou skončit na korbě odtahového vozidla. Posledních pět let neměl Přerov službu, které by řešila problém odstavených vozidel či vraků – od 1. února se ale situace změní. Radní odsouhlasili zřízení odtahové služby, kterou budou zabezpečovat Technické služby města Přerova.

„V první fázi bude služba zajišťovat pouze odtah aut, která mají od městské policie takzvanou botičku a v průběhu třiceti dnů majitel auta nepožádal o její odstranění. Odtahová služba tedy nebude řešit auta, která jsou aktuální překážkou silničního provozu, ale ta odstavená,“ uvedl náměstek přerovského primátora Petr Měřínský (ANO).

Smlouva, uzavřená mezi městem a technickými službami konstatuje, že za plánovaný odtah jednoho vozidla do celkové hmotnosti 3,5 tuny si budou Technické služby města Přerova účtovat od města 1500 korun. A částku pak bude město zpětně požadovat od majitele vozu.

„Protože technické služby nedisponují místem, kde by měla být zaparkována odtažená vozidla, bylo dohodnuto, že si pronajmeme uzavřený areál Stavebního bytového družstva v Teličkově ulici. K dispozici tam budeme mít pozemek o výměře 270 metrů čtverečních,“ doplnil Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu.

I když je zřízení odtahové služby aktuální přerovskou novinkou, kterou posvětila rada města, tak v minulosti už tato služba na území Přerova byla.

„Do konce března roku 2012 mělo město obdobnou smlouvu s technickými službami uzavřenou, pak nebyl odtah vozidel smluvně upraven,“ podotkl náměstek Petr Měřínský.

Od té doby ale Technické služby disponují potřebným vozidlem.

„V roce 2010 byl za dva miliony pořízen automobil MAN TGL – nosič kontejnerů, jehož součástí byla i plošina sloužící k odtahu automobilů. Toto vozidlo budeme používat,“ upřesnil jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Strážníci městské policie rozdají ročně stovky „botiček“ – konkrétně v roce 2016 jich bylo 899. Drtivá většina řidičů si nechala technickou zábranu z auta neprodleně odstranit, některým ale už odstavené auto nestálo za řešení problému. A právě na tyto případy se přerovská „odtahovka“ od února zaměří.  Podle zástupců města by to ale neměla být „konečná“.

„Počítáme s tím, že v dalších měsících problém posuneme dál a uzavřeme smlouvu i s odtahovou službou, která bude aktuálně řešit i vozidla, která tvoří překážku na pozemních komunikacích – čili ta, která třeba překáží průjezdu,“ řekl na závěr Petr Měřínský.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..