Jedenáct přerovských adres se dostalo na seznam nepotřebného majetku, který chtějí radní města poskytnout k prodeji. Jedná se o budovu armádního domu, Chemoprojekt, ale také domy přímo na náměstí TGM. 

„Pokud záměr odsouhlasí i zastupitelé, půjde o největší městskou hromadnou nabídku úplatného převodu v novodobé historii města. Ve všech případech jde o objekty, pro něž nemá Přerov coby jejich vlastník využití,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Vzpomněl i to, že některé letité domy mají bohatou a pro město zajímavou historii.

Blažkův dům v rohu náměstí je prázdný už několik let

Materiál, který bude 20. února předložen zastupitelům, počítá například s prodejem takzvaného Blažkova domu, který stojí na Masarykově náměstí a patří k nemovitostem, které „pamatují“ celou řadu událostí, spojených s centrem města.

„Tento dům si nechal postavit v roce 1881 perníkář a voskař Josef Blažek. V roce 1900 zde kromě Blažkovy výrobny sídlila prodejna rakví a v prvním patře také písárna továrny na hnojiva a lučebniny.  Později tu byl cukrář či obchod s módním zbožím „U města Paříže“, který patřil rodině Sobolových. Ta pak rohový dům prodala městu, které tam zřídilo byty pro důstojníky přerovské posádky. Později tam sídlil i Pohřební ústav – a po druhé světové válce se do domu nastěhoval výbor komunistické strany, později vystřídaný vojenskou správou,“ vzpomněl bohatou historii místa Petr Sehnálek z Muzea Komenského.

I další domy v památkové zóně náměstí by měly jít do prodeje, mezi nimi i dům U Anděla strážce

I další nabídky mohou případné zájemce směřovat přímo do centra – tedy na Masarykovo náměstí.

„Jedná se například o domy s číslem popisným 4 a 5, v nichž je v současné době květinářství a obchod se sportovními potřebami, nebo o dům číslo 3, který těsně sousedí s radnicí,“ doplnil náměstek přerovského primátora Košutek.

Případní zájemci by se mohli stát majiteli také domu na Masarykově náměstí číslo 8, kde v roce 1876 nabízela medikamenty Lékárna U anděla strážce, jejímž majitelem byl tehdy lékárník František Matouš.

„Naposledy tam bylo v provozu občerstvení – vloni ale skončilo a od té doby je objekt nevyužitý. Dům se nachází na území městské památkové zóny a přímo sousedí s Městským domem, který je dominantou náměstí,“ vzpomněl Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu.

Armádní dům se měl rekonstruovat, nikdy k tomu nedošlo

Přerovanům jsou dobře známy i další dvě adresy, které by mohly změnit majitele. V nabídce je Trávník 30 – budova Chemoprojektu, postavená v roce 1955 a rozsáhlý objekt Čechova 43, v němž sídlilo státní zastupitelství a Přerované ho znají spíše pod názvem „armádní dům“. Zatímco o bývalém Chemoprojektu se uvažuje coby o centru pro seniory s alzheimerovou chorobou, s domem armády si město neví rady.

„Objekt stojí přímo před novým obchodním centrem Galerie Přerov, je na strategicky výhodném místě, ale my pro něj nemáme využití – a ani peníze na opravy. Dům získalo město v roce 2009 zdarma od státu. V darovací smlouvě se zavázalo, že do pěti let provede rekonstrukci a nejméně deset let pak bude nemovitost využívat pro výkon veřejné správy. Plány ale nebyly zrealizovány,“ shrnul náměstek Košutek.

Mezi nepotřebné objekty se dostala i budova restaurace se šatnami u Laguny

Do takzvaného zbytného majetku se dostala i budova Pod Skalkou 11, kde až donedávna sídlila základní škola. Radní souhlasí i s prodejem pěti garáží v ulici Dvořákova, dále pak by mohla být k mání zahradní chata v katastru Přerova a několik objektů bez čísla popisného, které se nacházejí v areálu skládky Žeravice. Do soupisu objektů, které město nepotřebuje, se dostala i restaurace a přilehlé šatny v areálu přírodního koupaliště Laguna.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..