Masopust nebo také vodění medvěda, tak je nazývána akce, která má svou tradici především na vesnicích. Folklórní soubor Haná se však tento zvyk rozhodl oživit i v Přerově. V sobotu 18. února jste tak v ulicích města mohli vidět nejen medvěda, ale také smrtku, vodníka či indiána.

Průvod maškar zahájil svou cestu u sídla Červeného Kříže a dále pokračoval na náměstí T. G. Masaryka. Zde proběhlo symbolické předání masopustního práva z rukou zástupců města. Dále se masky vydaly po trase Jiráskova ulice, Wilsonova ulice, Horní náměstí. Po cestě průvod navštívil Vinotéku u Hanačky, Muzeum Komenského i restauraci Katovna. Po celou dobu hrála procesí do kroku cimbálová muzika Okybača.

Masopust jsou třídenní oslavy v období mezi Vánocemi a postní dobou. Původně tento svátek znamenal především hodování mezi dvěma postními dobami. Dnes není vázaný na určité datum a je spojen především s tanečními zábavami, šibřinkami a maškarními bály. Příští víkend se vodění medvěda uskuteční také například v Újezdci u Přerova nebo Tučíně.


Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..