Petr Gereš byl majitelem rodinného domu, který v přerovské místní části Dluhonice postavil pro svou rodinu už jeho dědeček. Tři generace rodu tu žily a pracovaly, než přišlo rozhodnutí, že na jejich pozemku bude stát dálniční most. Smlouvu s Ředitelstvím silnic a dálnic podepsal tento týden majitel klíčového pozemku a domu, který bylo třeba vykoupit kvůli dostavbě dálnice D1 Přerov – Říkovice. Podpisem došlo k posunu v přípravách této dopravně významné stavby.

Petr Gereš, který ve svém domě už čtvrt století provozuje zámečnickou a kovářskou dílnu, se dlouho smiřoval s myšlenkou, že by měl dům vyklidit a pak přihlížet jeho demolici.  I teď říká, že rozhodnutí nebylo jednoduché.

„Nakonec jsem se s představiteli Ředitelství silnic a dálnic dohodl na částce a smlouvu podepsal. Nezdržoval jsem to ani o den déle, než to bylo pro mě existenčně nutné,“ řekl Petr Gereš.

Teď ve svém domě stráví ještě poslední Vánoce, pobude tu pár měsíců nového roku – a pak bude jeho nemovitost srovnána se zemí. Pro život i práci už si musí najít jiné místo.

„Dům Petra Gereše byl klíčový – stejně významné ale byly ještě i další dva pozemky, na nichž stojí rodinné domy. Jeden z nich patřil rodině Nezhybových, která se na začátku letošního roku také rozhodla dům prodat. O třetím klíčovém domě se ještě jedná, ale věřím, že i tam nakonec dojde k dohodě,“ konstatoval přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP).

Podle tajemníka magistrátu Petra Mlčocha sehrál podstatnou roli v rozhodování majitelů důležitých pozemků fakt, že zastupitelé v pondělí 12. prosince schválili odkup „zbylých pozemků“.

„Jednalo se o pozemky, které nejsou součástí takzvaného trvalého záboru, Ředitelství silnic a dálnic je tedy vykoupit nemůže. Rodině Nezhybových nebo panu Gerešovi by zůstaly malé části zahrádek. Zastupitelé se zachovali moudře, když tyto nemovitosti odkoupili,“ řekl tajemník Mlčoch.

Život se změní i v Dluhonicích, kromě dálnice se obce dotkne i modernizace železnice

Dálnice mezi Přerovem a Říkovicemi je dlouhá zhruba deset kilometrů a její stavba by měla přijít na osm miliard korun. Pro Přerov jde o důležitou a už mnoho let netrpělivě očekávanou stavbu, která odlehčí dopravě v centru.

„Na druhou stranu je jasné, že se změní i život v Dluhonicích – v obci s typicky hanáckým charakterem. Proto pro občany chystáme na první čtvrtletí roku veřejné shromáždění, kde se dozví podrobnější informace o tom, jak dálnice zasáhne do místa jejich bydliště. Získají i informace o další etapě modernizace železničního uzlu, která se jich rovněž dotkne,“ doplnila Daniela Novotná z kanceláře primátora.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..