Růžové sochy plameňáků před dřevěnými roubenkami, šumperáky i bizarní podnikatelské baroko. Taková je dnešní venkovská architektura očima skupiny fotografů, kteří ji zachytili na snímcích k výstavě Kysuce, krajina a architektura. Kontrast moderního a starého, tradice i nevkusu hledali přímo v terénu slovenského horského regionu. Teď se chystají projít s fotoaparáty i Hanou.

Skupina 30 fotografů, etnografů i umělců sbírala 4 roky detaily krajinné architektury a zajímala se o vývoj staveb po revoluci.

„Hledali jsme společné prvky venkovského regionu, snažili jsme se vyzdvihnout klady i zápory jednotlivých staveb. V každém regionu má místní architektura jedinečný ráz, který je nesmírným bohatstvím Evropy,“ komentuje vznik snímků architekt a jeden z fotografů Milan Šuška.

Zatímco v západní Evropě už je běžné adaptovat moderní architekturu na okolní prostředí, v Čechách i na Slovensku se tento přístu zatím prosazuje velmi nesměle.

„Naopak je běžné, že se tu ještě stále snažíme kopírovat architekturu ze zemí, které jsou nám vzorem. Ne vždy je ale vhodné zasadit alpský srub do fatranského podhoří nebo bungalov z džungle do hanácké krajiny, jak je dnes běžné,“ komentuje Šuška.

Na snímcích tak návštěvník uvidí příklady architektury, která respektuje okolní prostředí, a přestože nijak neustupuje ze své modernosti, harmonicky zapadá do místa, kam byla navržena. Vedle takových staveb tu však jsou i desítky vežiček na rodinných domech z devadesátých let, betonoví lvi a trpaslíci nebo roubenné chalupy, které jsou nemilosrdně okupovány přísnými tvary typových domů zvaných „šumperáky“.

„Podobné mapování chceme provést i v oblasti Moravské brány a na Hané. Také tady by měla vzniknout publikace, která bude představovat neřesti i přednosti hanáckých staveb,“ plánuje architekt.

Výstava je v COWorkingu otevřena od 9 do 17:30 každý všední den.

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..